تاثیر بیماری ام اس بر بارداری
مادران مبتلا به ام اس با چالش های منحصر به فردی روبرو هستند. قبل از اقدام به بارداری با پزشک خود مشورت کنید. برخی از داروهای ام اس؛ مانند اینترفرون ها و تری فلونوماید، در دوران بارداری بی خطر نیستند. باید حداقل 1 ماه قبل از اقدام به بارداری، مصرف آنها را متوقف کند تا بارداری سالم وکم خطر داشته باشید...
افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) می توانند باردار شده و دوره حاملگی و نوزادان سالمی داشته باشند.
این گروه از افراد می توانند زایمان طبیعی نیز داشته باشند.
بارداری نحوه رفتار سیستم ایمنی را تغییر می دهد، این تغییرات همچنین می تواند علائم ام اس را نیز تغییر دهند.
بسیاری از افراد مبتلا به ام اس کاهش علائم در دوران بارداری و تشدید آن در دوره پس از زایمان را گزارش می دهند. با این حال این موارد در افراد متفاوت است و هیچ راهی برای پیش بینی چگونگی تغییر وضعیت یک فرد در طول و بعد از بارداری وجود ندارد.
بسیاری از داروهای ام اس در دوران بارداری بدون خطر و عوارض نیستند، بنابراین جهت باردار شدن ممکن است نیاز به قطع این داروها قبل از بارداری باشد. سازمان غذا و دارو هیچ گونه درمان های اصلاح کننده بیماری (DMTs) را برای افراد باردار تایید نکرده است، اما ممکن است همچنان استفاده از آنها بی خطر باشد. فرد می تواند این خطرات را با پزشک خود در میان بگذارد.
همچنین ببینید:
مصرف مواد مخدر و بارداری
چگونه ممکن است ابتلا به ام اس بر بارداری تاثیر بگذارد؟
به نظر نمی رسد ام اس تاثیر قابل توجهی بر روی اکثر پیامدهای بارداری داشته باشد. به طور کلی بارداری با ام اس بی خطر است و افراد مبتلا به ام اس معمولاً نوزادان سالمی دارند. همچنین شیردهی با ام اس بدون خطر در نظر گرفته شده است.
علائم خاص ام اس یک فرد ممکن است بر بارداری تاثیر بگذارد. به عنوان مثال آسیب ناشی از ام اس به عضلات و اعصاب لگن ممکن است زایمان را دشوارتر سازد که این موضوع سبب می شود اغلب به زایمان سزارین نیاز باشد.
ام اس ممکن است بر توانایی فرد برای باردار شدن تأثیر بگذارد، به خصوص زمانی که این بیماری رابطه جنسی را دشوار یا دردناک می کند. نرخ لقاح مصنوعی در بین افراد مبتلا به ام اس بیشتر از افراد عادی است.
علاوه بر این، برخی از داروهای ام اس ممکن است مشکلاتی را در بارداری ایجاد کنند، اگرچه مطالعات بیشتری برای تایید این موضوع مورد نیاز است.
یک مطالعه در سال 2019 روی 142 فرد باردار نشان داد که حاملگیهایی که سه ماهه اول در معرض چندین DMT قرار گرفتند، نتایج مشابهی با حاملگیهایی داشتند که در معرض آن قرار نداشتند.
بارداری چگونه بر ام اس تاثیر می گذارد؟
تغییرات هورمون های جنسی مانند پروژسترون و استروژن در دوران بارداری نیز ممکن است بر علائم ام اس تأثیر بگذارد.
چندین مطالعه نشان می دهد که علائم ام اس به طور کلی در دوران بارداری بهبود می یابد و میزان تشدید آن کاهش می یابد به ویژه در سه ماهه سوم.
تغییرات در سیستم ایمنی بدن در دوران بارداری باعث کاهش سطوح مختلف مواد شیمیایی التهابی می شود. در عین حال این تغییرات سطوح بالاتری از برخی مواد شیمیایی ضد التهابی را افزایش می دهد که ممکن است به کاهش علائم ام اس کمک کند.
گنادوتروپین جفتی انسانی، یک هورمون بارداری، ممکن است رفتار گلبول های سفید خاص را به گونه ای تغییر دهد که فعال شدن سیستم ایمنی را کاهش دهد. این به نوبه خود التهاب را کاهش داده و به طور کلی علائم ام اس را نیز کم می کند.
در حالی که بارداری فعال شدن بیش از حد سیستم ایمنی را در اکثر افراد کاهش می دهد، تمامی افراد مبتلا به ام اس کاهش علائم را در دوران بارداری تجربه نمی کنند. قطع برخی از داروهای ام اس، به ویژه DMT ها، در دوران بارداری ممکن است علائم را بدتر و ممکن است خطر تشدید آن را افزایش دهد.
عوارض
ام اس خطر آسیب های جدی به جنین مانند سقط جنین، مرده زایی یا ناتوانی های مادرزادی شدید را افزایش نمی دهد.
تحقیقات قبل نشان می دهد که زایمان سزارین ممکن است در میان افراد مبتلا به ام اس بیشتر باشد، اگرچه این یافته تنها از یک مطالعه به دست آمده است. برای تایید این ادعا به تحقیقات بیشتری نیاز است.
یک مطالعه در سال 2021 که در آن 1 نفر از هر 24 باردار مبتلا به ام اس بود، هیچ تفاوتی در عوارض عمده در مقایسه با افراد بدون ام اس نشان نداد. این وضعیت خطر سزارین اورژانسی، دیابت بارداری، پره اکلامپسی یا مشکل جفت را افزایش نداد.
با این حال، نرخ بالاتری از سزارین (غیر اورژانسی) در میان افراد مبتلا به ام اس وجود داشت. نوزادان مبتلایان به ام اس میزان کمتری از علائم خفگی داشتند.
زندگی با ام اس در دوران بارداری
افراد مبتلا به ام اس معمولاً در دوران بارداری نیاز به مراقبت های ویژه مامایی ندارند. فرد مبتلا به ام اس باید قبل از باردار شدن با متخصص مشورت کند تا گزینه های درمانی مورد ارزیابی قرار گیرد. مدیریت این عارضه قبل از باردار شدن ممکن است راهی موثر برای افزایش شانس فرد برای بارداری بدون عارضه باشد. مشاوره مداوم با یک متخصص می تواند به مدیریت علائم و تصمیم گیری دارویی کمک کند . DMT ها تنها گزینه درمانی برای ام اس نیستند.
بیهوشی، از جمله بیهوشی اپیدورال، برای افراد باردار مبتلا به ام اس بی خطر است، مگر اینکه آنها عارضه دیگری داشته باشند.
ام اس به تنهایی نشانه ای برای زایمان سزارین نیست، بنابراین افرادی که ترجیح می دهند از چنین زایمانی اجتناب کنند باید در اوایل بارداری با متخصص مشورت کنند.
ام اس و پس از زایمان
دوره پس از زایمان ممکن است برای افراد مبتلا به ام اس که با خطر بالاتر علائم ام اس روبرو هستند، دشوارتر باشد.
تغییر ناگهانی در هورمون ها و بسیاری از عوامل دیگر ممکن است علائم ام اس را پس از زایمان افزایش دهد. یک مقاله معتبر در سال 2018 نشان می دهد که مواد شیمیایی مرتبط با شیردهی نیز ممکن است علائم ام اس را افزایش دهند.
برخی تحقیقات نشان می دهد که باردار شدن ممکن است پیشرفت ام اس را نیز کند کرده و منجر به کاهش نرخ ناتوانی طولانی مدت شود.
با این حال، همه مطالعات این ارتباط را پیدا نکرده اند، بنابراین هیچ دلیل علمی در مورد اینکه تا چه حد بارداری ممکن است دوره طولانی مدت ام اس را تغییر دهد وجود ندارد.
در حالی که ام اس یک عامل خطر برای افسردگی است، ممکن است خطر افسردگی پس از زایمان را افزایش ندهد. میزان افسردگی در افراد پس از زایمان مبتلا به ام اس در مقایسه با افراد بدون ام اس، مشابه است. ارتباطی بین شدت یا علائم ام اس و ابتلا به افسردگی وجود ندارد.
همچنین ببینید:
عوامل کمبود شیر مادر و درمان آن
خلاصه کلی
بارداری ممکن است باعث تسکین موقت علائم ام اس شود و می تواند نتایج طولانی مدت ام اس را بهبود بخشد. با این حال تجربه هر فرد متفاوت است، بنابراین هیچ تضمینی برای نتیجه خاصی وجود ندارد.
برای اکثر افراد مبتلا به ام اس، این بیماری مانع بارداری نمی شود. هنوز امکان انتخاب از میان طیف وسیعی از گزینه ها و زایمان وجود دارد. افراد مبتلا به ام اس می توانند نوزادان سالمی به دنیا بیاورند.
برای افزایش شانس یک نتیجه خوب، قبل از اقدام به بارداری، با متخصص مشورت کنید. تغییر به یک برنامه درمانی ایمن قبل از بارداری ممکن است خطر عوارض را کاهش دهد، اگرچه مصرف داروهای DMT لزوماً به معنای ناسالم بودن کودک نیست.
برای تعیین خطرات و مزایای همه گزینه های درمانی ام اس قبل، در حین و بعد از بارداری، با پزشک صحبت کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید