عوامل کمبود شیر مادر و درمان آن
عوامل مختلفی می توانند باعث کاهش میزان شیر در دوران شیردهی شوند. گاهی اوقات جراحی قبلی پستان بر تولید شیر تأثیر می گذارد. عوامل دیگری که می توانند بر تولید شیر تأثیر بگذارند عبارتند از: تولد زودرس، چاقی مادر، فشار خون بالا ناشی از بارداری، دیابت وابسته به انسولین. اگرچه بسیاری از زنان نگران کمبود شیر هستند، تولید ناکافی شیر مادر نادر است اما برخی از داروها، از جمله داروهای حاوی سودوافدرین باعث کاهش تولید شیر می شوند...
نگرانی های کمبود شیر مادر
بسیاری از والدین انتظار لحظه ای را دارند که برای اولین بار نوزاد خود را در آغوش بگیرند. برای برخی از مادران، اگر در مدت کوتاهی پس از زایمان شیر وجود نداشته باشد، این موضوع سبب نگرانی مادر می شود.
هر آنچه که در حال حاضر به نوزاد خود میدهید آغوز یا شیر خشک، در هر صورت برای نوزاد مفید است.
اگر به نظر می رسد حجم شیر مادر 3 تا 5 روز پس از زایمان افزایش نمی یابد، ممکن است از شیر دادن خودداری کنید زیرا نگران این هستید که کودکتان تغذیه لازم دریافت نمی کند.
دلایل زیادی برای تاخیر تولید شیر مادر وجود دارد. عرضه شیر مادر ممکن است با موارد زیر بیشتر زمان ببرد:
- زایمان زودرس؛ به خصوص اگر نوزاد شما باید بلافاصله پس از زایمان از شما جدا شود.
- چاقی یا اضافه وزن
- عفونت یا بیماری همراه با تب
- زایمان سزارین
- داشتن دوران بارداری با استراحت طولانی مدت در رختخواب
- داشتن مشکل تیروئید
- خونریزی پس از زایمان
- در چند ساعت اول پس از زایمان قادر به شیر دادن نبوده اید
همچنین ببینید:
سن مناسب کودک برای قطع شیردهی
دلایل رایج کمبود شیر مادر عبارتند از:
- مکمل: گاهی اوقات تغذیه نوزاد با شیر خشک برای سلامتی او ضروری است، اما می تواند در تولید شیر اختلال ایجاد کند. مادران شیرده ممکن است متوجه شوند که نوزاد انها به اندازه کافی سینه را تخلیه نمی کنند تا ذخیره کافی داشته باشند.
- تغذیه برنامه ریزی شده: برنامه ریزی بیش از حد ممکن است تولید شیر را محدود کند. هنگامی که سینه ها به طور منظم تخلیه می شوند، مقدار تغذیه به سرعت افزایش می یابد، اما ممکن است شیردهی های برنامه ریزی شده خیلی از هم فاصله داشته باشند تا این اتفاق نیفتد.
- استرس: رابطه بین استرس و شیردهی پیچیده است. آدرنالین آزاد شده در زمانهای هیجانانگیز میتواند ترشح هورمون اکسیتوسین را که یک مادر شیرده به آن نیاز دارد، محدود کند.
- کم آبی بدن: مصرف آب کافی یا داشتن زمان برای تهیه وعده های غذایی سالم با سدیم کم می تواند دشوار باشد. با این حال، بدون هیدراتاسیون مناسب، میزان شیر می تواند به سرعت کاهش یابد.
- کاهش وزن: در حالی که مادران به طور متوسط وزن بیشتری را در دوران شیردهی از دست می دهند، این میزان از فردی به فرد دیگر متفاوت است. برخی از آنها اگر 5 یا 10 پوند بیشتر از وزن قبل از بارداری خود را حفظ کنند، حفظ شیر مادر آسان تر است. کاهش وزن سریع بیشتر بر تولید شیر تاثیر می گذارد، بنابراین بهتر است به یک یا دو پوند کاهش وزن در ماه پایبند باشید.
- چاقی: زنانی که قبل از باردار شدن دچار چاقی هستند، بیشتر در معرض کمبود شیر قرار دارند. تحقیقات نشان می دهد که مقاومت به انسولین که اغلب با چاقی همراه است می تواند دلیل آن باشد.
- مشکلات مربوط به تحمل گلوکز می تواند بر چندین مرحله شیردهی تأثیر منفی بگذارد، از جمله رشد غدد پستانی در اوایل بارداری و شروع تاخیری لاکتوژنز.
- داروهای ضد بارداری هورمونی: در حالی که بسیاری از انواع داروهای هورمونی پیشگیری از بارداری برای استفاده در دوران شیردهی بی خطر هستند، می توانند باعث کاهش ناگهانی شیر شوند. استروژن موجود در این داروهای ضدبارداری ممکن است در تامین شیر اختلال ایجاد کند و حتی منجر به پایان زودهنگام شیردهی شود.
- داروی سرماخوردگی: برخی از داروها می توانند در تولید شیر مادر اختلال ایجاد کنند. برای مثال داروهای ضداحتقان مانند سودوافدرین ممکن است در مراحل بعدی شیردهی در بین مادران تأثیر منفی بگذارد.
- سندرم تخمدان پلی کیستیک: زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) اغلب برای باردار شدن و انجام بارداری تلاش می کنند. به همین ترتیب، این وضعیت می تواند مشکلاتی را در شیردهی ایجاد کند.
در حالی که PCOS می تواند منجر به تولید شیر محدود در مراحل اولیه شیردهی شود، این مشکل اغلب با گذشت زمان برطرف می شود. تحقیقات نشان می دهد که پس از سه ماه، میزان شیردهی در بین زنان مبتلا به PCOS و بدون سندرم تخمدان پلی کیستیک مشابه است.
جهت تولید شیر، مهم است که مطمئن شوید سینه های خود را به طور مکرر تحریک و تا حد امکان شیر و آغوز را خارج می کنید.
حتی اگر مطمئن میشوید که سینههای خود را مرتباً تخلیه میکنید، عواملی وجود دارند که میتوانند بر زمانی که میزان شیر شروع به افزایش میکند تأثیر بگذارند.
با تحریک مداوم سینه، پمپ سینه یا به صورت دستی به کودک خود فرصت شیر دادن را بدهید.
موارد زیادی وجود دارد که می توانید برای وجود شیر بیشتر در بیمارستان و زمانی که در خانه هستید انجام دهید:
- ماساژ نواحی پستان و همچنین استفاده از شیر دوش
- تحریک پستان می تواند میزان شیر تولیدی را افزایش دهد.
- شیر را به طور مکرر بدوشید، حتی اگر مقدار کمی از آن خارج شود.
- در ابتدا باید هر 2 تا 3 ساعت یک بار شیر بدهید. سعی کنید به طور مکرر شیر را از سینه تخلیه کنید تا بدن شما بداند که باید شیر بیشتری برای کودک تولید کند.
- قبل از دوشیدن شیر از پد گرم کننده استفاده کنید یا دوش آب گرم بگیرید.
- گرما و ماساژ راههای عالی جهت کمک به تخلیه شیر بیشتر است.
به موسیقی آرامش بخش گوش دهید
شنیدن آهنگهای آرامشبخش به شما کمک میکند تا آرامش داشته باشید و هورمونهایی را که برای دفع شیر لازم دارید به جریان بیاندازید.
آب زیاد بنوشید و به میزان کافی بخوابید
شیر مادر حاوی مقدار زیادی آب است، بنابراین تنها با افزایش مصرف آب ممکن است بتوانید میزان تولید شیر مادر را افزایش دهید.
بسیاری از زنان متوجه میشوند که بعد از خواب شیر بیشتری تولید میکنند، زیرا بدن فرصت استراحت دارد و هورمونهای تولیدکننده شیر مناسب را به جریان می اندازد.
همچنین ببینید:
رژیم لاغری در زمان شیردهی!!!
چرا نباید نگران کودک باشید؟
راههای زیادی برای اطمینان از سالم ماندن و تغذیه کودکتان وجود دارد.
اگر نوزاد پس از زایمان دچار افزایش وزن نمی شود یا به دلایلی به شیر نیاز دارد، نگران نباشید. با کمک پرسنل پزشکی نوزاد شما به اندازه نیاز به شیر مادر؛ با شیر خشک تغذیه می کند.
استفاده از شیر خشک برای مدت کوتاهی در حالی که شیر شما افزایش می یابد به این معنی نیست که در آینده نمی توانید به کودک خود شیر دهید.
ممکن است کودک شما به اندازه کافی شیر نخورد اگر:
نوزاد دچار کم آبی شده باشد
عدم پوشک خیس؛ نوزاد باید حداقل 6 تا 8 پوشک در روز پس از روز پنجم تولد خود داشته باشد.
آنها تا 14 روز زندگی به وزن تولد بر نمی گردند. پس از کاهش اولیه وزن بلافاصله پس از تولد، کودک شما باید به طور پیوسته در حال افزایش وزن باشد.
اگر متوجه علائمی شدید که نشان می دهد کودک شما شیر کافی دریافت نمی کند، در اسرع وقت به پزشک اطفال مراجعه نمایید. پزشک اطفال می تواند در این موضوع به شما کمک کند.
به یاد داشته باشید که دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود تولید شیر با تاخیر باشد. با متخصص در این زمینه مشورت بگیرید تا میزان شیر تولیدی را به حداکثر برسانید و از پتانسیل خوب و طولانی تولید شیر مادر اطمینان حاصل کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید