درد لگن در زنان(علت و روش های درمان آن)
درد لگن در زنان در قسمت زیر شکم و بین باسن ست این درد میتونه دلایل متعددی داشته باشه و یا خود علامتی از ابتلا به یک بیماری دیگه باشه ...
لگن پایین ترین قسمت شکم، زیر ناف قرار دارد که شامل روده، مثانه، رحم و تخمدان می باشد. در زنان، درد لگن ممکن است نشانه ای از دردهای قاعدگی، تخمک گذاری، یا یک مشکل گوارشی مانند عدم تحمل غذایی باشد. همچنین می تواند به دلیل مشکل جدی تر ایجاد شود.
گاهی اوقات، درد لگن نشان دهنده عفونت یا مشکل در دستگاه تناسلی یا سایر اندام های آن ناحیه است. در این حالت، ممکن است نیاز مراجعه به پزشک وجود داشته باشد.
چند علت احتمالی درد لگن در زنان:
1. اختلالات پیش از قاعدگی
اختلالات پیش از قاعدگی یکی از علل شایع درد لگن در زنان است.
بیش از نیمی از زنان، حداقل 1 تا 2 روز در هر سیکل درد را تجربه می کنند.
این اختلالات معمولاً بلافاصله قبل از شروع قاعدگی رخ می دهد، زیرا رحم منقبض می شود و پوشش داخلی فرو می ریزد. درد ممکن است شبیه به اسپاسم عضلانی باشد.
استفاده از پد حرارتی گرم ممکن است این احساس را تسکین دهد. داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن (Advil) و ناپروکسن (Aleve) نیز ممکن است به تسکین درد کمک کنند.
در موارد درد شدید ناشی از قاعدگی، پزشکان می توانند داروهای دیگری را توصیه کنند.
همچنین ببینید:
2. تخمک گذاری
هنگامی که تخمک گذاری انجام می گیرد، تخمدان ها یک تخمک را همراه با مقداری مایع دیگر آزاد می کنند. سپس تخمک از لوله فالوپ به داخل رحم می رود. مایع آزاد شده توسط تخمدان می تواند در ناحیه لگن پخش شود، گاهی اوقات باعث تحریک لگن شده و منجر به درد می شود.
این ناراحتی ممکن است چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشد، درد موقتی است و نیازی به درمان خاصی ندارد.
3. سیستیت بینابینی
ممکن است التهاب مثانه را تجربه کنید که علت مشخصی ندارد. اصطلاح پزشکی برای این سیستیت بینابینی است و پزشکان در حال حاضر مطمئن نیستند که چرا این اتفاق می افتد.
سیستیت بینابینی می تواند باعث درد لگن و علائمی مانند ادرار دردناک، تکرر ادرار و درد در حین رابطه جنسی شود. درمان اغلب شامل کنترل علائم به بهترین شکل ممکن است.
4. عفونت مجرای ادرار
باکتری ها اغلب دلیل عفونت ادراری هستند. عفونت می تواند در هر بخشی از دستگاه ادراری از جمله کلیه ها، مثانه و مجرای ادرار را درگیر کنند.
عفونت دستگاه ادراری (UTI) عفونتی است که می تواند در هر نقطه از سیستم رخ دهد، در حالی که سیستیت فقط در مثانه رخ می دهد.
هر دو بیماری در زنان شایع است. این عفونتها گاهی خود به خود برطرف میشوند، اما یک دوره کوتاه آنتی بیوتیک معمولاً سیستیت و سایر عفونتهای ادراری را درمان میکند.
5. عفونت های مقاربتی
درد لگن ممکن است نشان دهنده وجود یک عفونت مقاربتی (STI) مانند سوزاک یا کلامیدیا باشد.
بر اساس گزارش مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC) ، کلامیدیا هر ساله در حدود 2.86 میلیون نفر در ایالات متحده را تحت تاثیر قرار می دهد.
CDC همچنین تخمین می زند که سوزاک سالانه 820000 نفر را تحت تاثیر قرار می دهد.
همراه با درد لگن، علائم دیگر بیماری های مقاربتی ممکن است شامل درد هنگام ادرار کردن، خونریزی بین دو دوره قاعدگی و تغییرات در ترشحات واژن باشد.
هر فردی که این تغییرات را تجربه می کند باید به پزشک خود مراجعه کند تا بتواند درمان را که معمولاً شامل آنتی بیوتیک می باشد را دریافت کند.
6. بیماری التهابی لگن
بیماری التهابی لگن (PID) یک عفونت در رحم است که می تواند به بافت اطراف آسیب برساند. اگر باکتری از واژن یا دهانه رحم وارد رحم شود و در داخل رحم نفوذ کند، PID ممکن است ایجاد شود.
معمولاً عارضه بیماری مقاربتی مانند سوزاک یا کلامیدیا است. همراه با درد لگن، زنان ممکن است علائم دیگری از جمله ترشحات غیر طبیعی واژن و خونریزی را تجربه کنند.
PID خطر ناباروری را در زنان افزایش می دهد CDC خاطرنشان می کند که از هر 8 زن که دارای PID بوده است، 1 نفر برای باردار شدن مشکل دارد.
درمان معمولاً شامل مصرف آنتی بیوتیک برای درمان عفونت باکتریایی است. درمان زودهنگام بسیار مهم است.
7. آندومتریوز
آندومتریوز زمانی اتفاق می افتد که آندومتر یا بافتی که داخل رحم را پوشانده است، در خارج از رحم رشد می کند.
آندومتریوز ممکن است منبع درد لگنی مزمن و طولانی مدت در برخی از زنان باشد. هنگامی که دوره قاعدگی فرد شروع می شود، این بافت خارج از رحم به تغییرات هورمونی پاسخ می دهد که ممکن است باعث خونریزی و التهاب در لگن شود.
برخی از افراد ممکن است درد خفیف تا شدید را تجربه کنند. آندومتریوز ممکن است باردار شدن را برای برخی از زنان دشوار سازد. پزشکان ممکن است بسته به شدت علائم، درمان های مختلفی را توصیه کنند.
همچنین ببینید:
8. سندرم روده تحریک پذیر
سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال روده است که باعث درد و علائمی از جمله یبوست، اسهال و نفخ می شود.
علائم IBS به مرور زمان تشدید می شوند و از بین می روند. هیچ درمانی برای IBS وجود ندارد، بنابراین درمان بر مدیریت علائم از طریق تغییر در رژیم غذایی، سطح استرس و داروها متمرکز است.
9. آپاندیسیت
آپاندیسیت التهاب آپاندیس است که اندام کوچکی در سمت راست پایین شکم است. عفونت باعث این وضعیت می شود، و اگرچه شایع است، اما می تواند شدید باشد.
هرفردی که درد شدید در سمت راست پایین شکم خود، همراه با علائم دیگری مانند استفراغ و تب را تجربه می کند، باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشد، زیرا ممکن است نشانه آپاندیسیت باشد.
10. سنگ های ادراری
سنگ های موجود در دستگاه ادراری از املاح و مواد معدنی مانند کلسیم تشکیل شده اند که بدن در دفع آنها از طریق ادرار مشکل دارد.
این مواد معدنی می توانند باعث درد در لگن یا کمر شوند. سنگ ها همچنین ممکن است باعث تغییر رنگ ادرار شوند و اغلب با خون به رنگ صورتی یا قرمز در می آیند.
برخی از سنگ ها نیازی به درمان ندارند، اما دفع آنها می تواند دردناک باشد. در مواقع دیگر پزشک ممکن است داروهایی را برای شکستن سنگ ها یا جراحی برای برداشتن آنها توصیه کند.
11. حاملگی خارج از رحم
حاملگی خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که جنین خود را در خارج از رحم قرار داده و شروع به رشد کند.
ممکن است فرد درد بسیار شدید و گرفتگی در لگن خود احساس کند که معمولاً در یک طرف متمرکز است. علائم دیگر عبارتند از حالت تهوع، خونریزی واژن و سرگیجه.
هر فردی که مشکوک به حاملگی خارج رحمی است باید فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشد، زیرا این وضعیت بسیار خطرناک است.
12. چسبندگی لگن
چسبندگی رحم به موقعیتی اطلاق می شود که در بافت دیواره پوششی رحم زخم هایی ایجاد می شود؛ که ممکن است منجر به درد شود.
زخم ممکن است به دلیل عفونت قدیمی، آندومتریوز یا سایر مسائل در ناحیه ایجاد شود. چسبندگی لگن ممکن است منجر به درد مزمن لگنی در برخی از زنان شود و بسته به محل ظاهر شدن بافت اسکار، ممکن است علائم دیگری ایجاد کند.
پزشک ممکن است برخی از جراحی های کم تهاجمی را برای کمک به کاهش چسبندگی و تسکین علائم توصیه کند.
13. کیست تخمدان
کیست تخمدان زمانی اتفاق میافتد که تخمدانها نتوانند تخمک را آزاد کنند. فولیکول نگهدارنده تخمک ممکن است به طور کامل باز نشود تا تخمک آزاد شود یا ممکن است با مایع مسدود شود.
اکثر کیست ها سرطانی نیستند. در بسیاری از موارد، کیست تخمدان خود به خود از بین می رود. در برخی موارد، کیست ممکن است خونریزی کند که می تواند باعث درد شدید در لگن شود و ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشد.
پزشکان میتوانند کیستهای تخمدان را با استفاده از سونوگرافی شناسایی کنند.
14. فیبروئید رحم
فیبروم ها توده های ماهیچه ای و بافت فیبری داخل رحم هستند. در حالی که آنها غیرسرطانی هستند و علائمی ندارند، این توده ها می توانند باعث درد شوند. آنها ممکن است باعث ناراحتی در لگن یا کمر یا درد در هنگام رابطه جنسی شوند.
فیبروم همچنین ممکن است باعث خونریزی یا گرفتگی بیش از حد در طول قاعدگی گردد.
برخی از فیبروم ها نیازی به درمان ندارند. اگر کنترل علائم مشکل باشد، پزشکان ممکن است یکی از درمانهای متعدد، از جمله داروها، روشهای غیرتهاجمی یا جراحی را توصیه کنند.
15. تومور
در موارد نادر، رشد بدخیم تومور در دستگاه تناسلی، دستگاه ادراری یا دستگاه گوارش ممکن است دلیل درد در لگن باشد. تومور بسته به جایی که ظاهر می شود ممکن است علائم دیگری نیز ایجاد کند.
پزشکان برای شناسایی تومور نیاز به ارزیابی کامل دارند. هنگامی که آنها مشکل را تشخیص دادند، درمان را آغاز می کنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
برای بسیاری از علل درد لگن، نیازی به مراقبت های پزشکی نیست.
با این حال، مواردی وجود دارد که باید به پزشک مراجعه کرد.
هر درد جدید و شدید نیاز به ارزیابی دارد. به عنوان مثال فردی که تصور می کند عفونت باعث درد لگن شده است، باید به پزشک مراجعه کند. در حالی که برخی از عفونت ها خود به خود برطرف می شوند.
علائم دیگری که در کنار درد لگن ظاهر می شوند، مانند تب، حالت تهوع و استفراغ نیز نشانه هایی هستند که باید به پزشک مراجعه کنند. پزشکان یک ارزیابی کامل انجام می دهند و درمان را آغاز می کنند.
نتیجه کلی
در بیشتر موارد، درد لگن در زنان در نتیجه یک مسئله رایج مانند اختلالات قاعدگی یا تخمک گذاری دردناک ظاهر می شود. با این حال، اگر فردی متوجه علائمی شود که نشان می دهد یک مشکل اساسی جدی تری باعث درد می شود، باید به پزشک مراجعه کند.
تشخیص دقیق در هر مورد ضروری است تا افراد بتوانند از عوارض جدی تر اجتناب کنند و بهترین درمان را پیدا کنند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید