فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 7776

کلستاز بارداری و 0 تا 100 نکات آن

کلستاز بارداری یک اختلال کبدی است که معمولا از سه ماهه دوم بارداری شروع می شود و ممکن است برای مادر و جنین خطراتی را ایجاد کند...

کلستاز بارداری که به آن کلستاز مامایی یا کلستاز داخل کبدی بارداری نیز گفته می شود، می تواند باعث خارش شدید به خصوص در دست ها و پاها شود.

معمولاً در اواخر سه ماهه دوم یا در سه ماهه آخر بارداری رخ می دهد.

کلستاز بارداری و 0 تا 100 نکات آن

این عارضه همیشه خطر جدی برای سلامتی درازمدت فرد باردار ندارد، اما ممکن است عوارض شدیدی برای جنین ایجاد کند.

واژه کلستاز از واژه یونانی chole به معنی صفرا و stasis به معنای ساکن می آید.

کلستاز زمانی اتفاق می‌افتد که اسیدهای صفراوی در خون فرد جمع شوند. اسیدهای صفراوی موادی هستند که به پردازش چربی بدن کمک می کنند.


علائم کلستاز بارداری

علائم و نشانه های زیر ممکن است در موارد کلستاز بارداری وجود داشته باشد:

  • خارش شدید، به ویژه در کف دست ها و کف پاها
  • ادرار تیره
  • مدفوع رنگ روشن
  • یرقان که به پوست، زبان و سفیدی چشم ها رنگ زرد یا نارنجی می دهد، اگرچه این نادر است.
  • حالت تهوع یا استفراغ
  • بی اشتهایی یا از دست دادن اشتها
  • خستگی
  • درد در ربع فوقانی راست
  • کاهش وزن در نتیجه از دست دادن مقدار زیادی چربی
  • جذب ضعیف مواد مغذی

خارش ممکن است تنها علامت باشد و اغلب در طول شب بدتر می شود.

یک فرد باردار اگر هر یک از علائم ذکر شده در بالا را دارد باید در اسرع وقت به متخصص مراقبت های بهداشتی اطلاع دهد، زیرا می تواند خطری برای سلامت جنین داشته باشد.

همچنین ببینید:

۱۳ ماده غذایی مغذی که هنگام بارداری باید مصرف کنید!


راه های تشخیص کلستاز بارداری

برای تشخیص کلستاز بارداری، پزشک علائم و نشانه‌های فرد مانند خارش و رنگ ادرار و مدفوع را در نظر می‌گیرد. همچنین ممکن است لازم باشد فرد در مورد هر گونه سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی به پزشک اطلاع دهد. در مرحله بعد، پزشک معاینه فیزیکی انجام می دهد.

اگر پزشک به کلستاز بارداری مشکوک باشد، این وضعیت را از طریق آزمایش خون بررسی می کند.

همچنین برخی آزمایش‌های خون اضافی وجود دارد که پزشک می‌تواند برای مشاهده عملکرد کبد تجویز کند.


این شامل آزمایش:

  • آلانین آمینوترانسفراز
  • آزمایش بیلی روبین
  • آزمایش آسپارتات آمینوترانسفراز

اسکن اولتراسوند ممکن است برای بررسی ناهنجاری ها در کبد فرد مورد استفاده قرار گیرد.

اگر فردی مبتلا به کلستاز بارداری تشخیص داده شود، پزشک ممکن است اسکن سونوگرافی مکرر از جنین را نیز توصیه کند. این برای نظارت بر سلامت و رشد جنین است.

پزشک همچنین ممکن است آزمایش‌های منظم «بدون استرس» را برای بررسی تعداد دفعات حرکت جنین در یک دوره مشخص و اندازه‌گیری ضربان قلب جنین در رابطه با حرکات بدن درخواست کند.

برای جلوگیری از عوارض قبل از وقوع، فرد همچنین به آزمایش خون مداوم برای نظارت بر عملکرد کبد و سطح صفرا در خون نیاز دارد.

اگر کلستاز شدید باشد، پزشکان اغلب زایمان القایی را قبل از هفته 39 توصیه می کنند.


رژیم غذایی

برخی بر این باورند که خوردن یک رژیم غذایی متعادل ممکن است به فرد مبتلا به کلستاز بارداری کمک کند تا شدت این بیماری را کاهش دهد یا از این وضعیت پیشگیری کند. با این حال، هیچ تحقیقی برای حمایت از این موضوع وجود ندارد.

به طور کلی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل با مقدار زیادی میوه و سبزیجات کامل برای کاهش خطر عوارض در دوران بارداری مهم است.

در حالی که شواهد کمی برای ارتباط بین انتخاب های غذایی با ایجاد کلستاز وجود دارد، پیروی از یک رژیم غذایی ارتقا دهنده سلامت یکی از بهترین راه ها برای کمک به تضمین بارداری سالم است.


نکات تغذیه سالم برای زنان و زایمان عبارتند از:

  • برای هر وعده غذایی نیمی از بشقاب خود را با میوه ها و سبزیجات پر کنید: میوه ها و سبزیجات تازه، کنسرو شده، منجمد و خشک همه گزینه های خوبی هستند.
  • طیف وسیعی از منابع پروتئینی را مصرف کنید: از میان غذاهایی مانند گوشت، مرغ، ماهی و غذاهای دریایی، تخم مرغ، لوبیا و نخود، توفو و محصولات سویا، آجیل و دانه ها را انتخاب کنید.
  • روی غلات کامل مانند جو، گندم کامل و برنج قهوه ای تمرکز کنید: هنگام انتخاب نان، غلات و محصولات نانوایی به دنبال “غلات کامل” روی برچسب باشید.
  • از چربی ها و روغن های سالم استفاده کنید: سعی کنید چربی های منابع حیوانی را کاهش دهید. آنها را با روغن های مایع مانند روغن زیتون یا روغن هسته انگور و غذاهایی مانند آجیل و آووکادو جایگزین کنید.

برخی بر این باورند که غذاهایی که به بهبود عملکرد کبد کمک می کنند، ممکن است مفید باشند. از آنجایی که این وضعیت با جذب مواد مغذی تداخل دارد، خوردن تا حد امکان غذاهای غنی از مواد مغذی مهم است.

برخی از افراد در دوران بارداری بر مصرف غذاهای ارگانیک تاکید دارند. سیب، توت فرنگی و انگور اغلب حاوی مقادیر بیشتری از مواد شیمیایی ناخواسته هستند، در حالی که آووکادو، ذرت شیرین و آناناس در صدر فهرست «پاک» قرار دارند.

اگر از محصولات کنسرو استفاده می کنید، بررسی کنید که تولیدکنندگان آن را در آب خود نگهداری کرده اند و هیچ قند افزوده ای در آن وجود ندارد.

وقتی صحبت از پروتئین به میان می‌آید، برخی از افراد گوشت ارگانیک تایید شده را در دوران بارداری انتخاب می‌کنند. اجتناب از غذاهای دریایی خام یا نیم پز بسیار مهم است. لوبیا و حبوبات خشک شده مانند عدس و نخود منبع خوبی از پروتئین هستند.


اجتناب از موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • قندها و غذاهای بسیار تصفیه شده، مانند نان سفید و شربت ذرت
  • گوشت های فرآوری شده
  • لبنیات پر چرب

همچنین فرد باید هر روز 8 تا 12 فنجان (64 تا 96 اونس) آب بنوشد و از نوشیدنی های الکلی و نوشابه های گازدار پرهیز کند.

نوشیدن الکل باعث ایجاد کلستاز در بارداری نمی شود. با این حال، فرد باید در دوران بارداری از الکل اجتناب کند، زیرا می تواند منجر به عوارض جدی شود.

پیروی از دستورالعمل های پزشک در مورد درمان و رژیم غذایی بسیار مهم است. در دوران بارداری باید از مصرف برخی مواد غذایی مانند لبنیات غیر پاستوریزه خودداری کرد زیرا خطراتی برای سلامتی فرد باردار و جنین دارد. همچنین رژیم غذایی جایگزین دارویی نیست که پزشک تجویز می کند.

همچنین بهتر است هر محصولی را با برچسب 100٪ ارگانیک مصرف کنید. علاوه بر این، غذاهایی که دارای برچسب “طبیعی” هستند، لزوما ارگانیک یا سالم نیستند.


درمان کلستاز بارداری

هدف درمان معمولاً تسکین علائم، عمدتاً خارش، و جلوگیری از عوارض احتمالی است.

درمان اولیه اسید اورسودوکسی کولیک است که خارش را تسکین می دهد و جریان صفرا را افزایش می دهد. یک فرد معمولاً با دوز 300 میلی گرم در روز شروع می کند و تا زمان زایمان به 300 میلی گرم سه بار در روز می رسد.

آنها معمولاً در عرض 2 هفته علائم کمتری را تجربه خواهند کرد. در غیر این صورت، می توان دوز دارو را به حداکثر 21 میلی گرم در هر کیلوگرم در روز افزایش یابد.


سایر درمان هایی که پزشکان ممکن است برای درمان کلستاز بارداری استفاده کنند عبارتند از:

  • کرم منتول 1%
  • آنتی بیوتیک ریفامپیسین
  • پلاسمافرزیس

افراد مبتلا به کلستاز سطوح پایینی از ویتامین K دارند که احتمال خونریزی را افزایش می دهد، بنابراین فرد اغلب قبل و بعد از زایمان به مکمل های ویتامین K نیاز دارد.

تحقیقات همچنین استفاده از آنتی هیستامین ها را به عنوان یک درمان مورد بحث قرار می دهد. با این حال، به نظر نمی رسد که اینها به خارش کمک کنند.


درمان های خانگی کلستاز بارداری

علاوه بر این، فرد می تواند سعی کند نواحی آسیب دیده پوست را در آب ولرم خیس کند تا کمی تسکین یابد. استفاده از جوش شیرین یا سرکه سیب نیز ممکن است کمک کند، و افراد ممکن است بعد از حمام از روغن نارگیل استفاده کنند.

لوسیون ممکن است به خارش پوست کمک کند. برخی حمام بلغور جو را توصیه می کنند. افراد باید قبل از امتحان هر گونه درمان جایگزین برای بررسی اثرات آن در دوران بارداری با پزشک صحبت کنند.

داروهای طبیعی که گاهی برای سلامت کبد پیشنهاد می شوند شامل ریشه قاصدک و خار مریم است. اما هیچ مدرکی مبنی بر ایمن یا موثر بودن این داروها برای کلستاز بارداری وجود ندارد. داروهای خانگی جایگزین داروهای تجویز شده توسط پزشک نیستند.

بسیار مهم است که از قبل با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید که هر درمان طبیعی ایمن است و در صورت بدتر شدن علائم با پزشک مشورت کنید.


علل کلستاز بارداری

صفرا مایعی به رنگ زرد مایل به سبز است که به هضم چربی کمک می کند. عمدتاً از کلسترول، نمک های صفراوی و رنگدانه بیلی روبین تشکیل شده است.

کبد صفرا را تولید می کند و کیسه صفرا آن را ذخیره می کند. از طریق مجرای صفراوی مشترک به دوازدهه می رود.

گاهی اوقات، انسداد در خارج از کبد مانع از خروج صفرا می شود که منجر به وضعیتی به نام کلستاز خارج کبدی می شود.

کلستاز داخل کبدی زمانی اتفاق می افتد که در دفع نمک های صفراوی از کبد مشکلی وجود داشته باشد. این نوعی کلستاز است که در دوران بارداری رخ می دهد.

هورمون های بارداری و به ویژه استروژن اضافی ممکن است بر عملکرد صحیح کیسه صفرا و کبد تأثیر بگذارند.


عوامل خطر کلستاز بارداری

عواملی که ممکن است خطر ابتلا به کلستاز بارداری را افزایش دهند عبارتند از:

  • داشتن یکی از اقوام نزدیک که این بیماری را داشت
  • قبل از بارداری کلستاز داشته باشید، زیرا خطر عود در بارداری های بعدی 60-70٪ است.
  • بارداری چند قلو، برای مثال، اگر فردی دوقلو یا سه قلو داشته باشد
  • سابقه آسیب کبدی
  • باردار شدن در نتیجه لقاح آزمایشگاهی

عوارض کلستاز بارداری

علاوه بر خارش شدید، ممکن است فرد در جذب ویتامین‌های محلول در چربی که ویتامین‌های A، D، E و K هستند، دچار مشکلاتی شود، اما در عرض چند روز پس از زایمان، مشکلات باید برطرف شوند. معمولاً هیچ مشکل دیگری برای کبد وجود نخواهد داشت.

خطر مرده زایی در افراد مبتلا به کلستاز بارداری بیشتر است و ممکن است با افزایش سطح نمک صفراوی در خون افزایش یابد. همچنین اگر فرد باردار مبتلا به کلستاز باشد، خطر زایمان زودرس برای جنین به طور قابل توجهی بالاتر است، اگرچه دلایل آن نامشخص است.

نوزادان نارس متولد شده در صورتی که ریه ها هنوز به طور کامل رشد نکرده باشند ممکن است دچار مشکلات تنفسی شوند. خطر مرگ جنین نیز بیشتر است.

در دوران بارداری، جنین برای حذف اسیدهای صفراوی از خون به کبد فرد باردار وابسته است. اگر کبد آنها اسید صفراوی زیادی داشته باشد، می توانند این اسید را به جنین منتقل کنند.

همچنین خطر استنشاق مکونیوم در هنگام زایمان در نوزاد و در نتیجه مشکلات تنفسی در نوزاد بیشتر است.

اگر فرد باردار مبتلا به کلستاز حاملگی باشد، به دلیل عوارض بالقوه جدی برای نوزاد، پزشکان اغلب زایمان زودرس را القا می کنند.

تحقیقات نشان می دهد که کلستاز بارداری ممکن است خطر ابتلا به اختلالات قلبی عروقی و اختلالات متابولیک مانند چاقی را در زمانی که کودک به بزرگسالی می رسد افزایش دهد.

همچنین ببینید:

خواص چای زنجبیل در بارداری و نحوه مصرف آن


سوالات متداول

در زیر به برخی از سوالات متداول در مورد این بیماری پاسخ داده شده است.


آیا زایمان در هفته 37 برای کلستاز بارداری ضروری است؟

از آنجایی که بیشتر مرده زایی بعد از هفته 37 بارداری اتفاق می افتد، اکثر تحقیقات زایمان را در این زمان برای افراد مبتلا به کلستاز بارداری توصیه می کنند. این همچنین نقطه ای است که پزشکان در صورت تولد نوزاد را کامل در نظر می گیرند.


چقدر رایج است؟

شیوع کلستاز بارداری مشخص نیست. یک تخمین نشان می دهد که بسته به جمعیت، از هر 50 تا 5000 بارداری، 1 مورد تحت تاثیر قرار می گیرد.


چقدر جدی است؟

موارد کلستاز بارداری می تواند خفیف یا شدید باشد. در موارد خفیف، فرد ممکن است به دلیل خارش روی پوست خود کمی ناراحتی را تجربه کند. با این حال، کلستاز شدید بارداری می تواند باعث خارش شدیدتر و سایر علائم شود. همچنین می تواند منجر به عوارض جدی هم برای فرد باردار و هم برای جنین شود.


آیا باعث آسیب کبدی می شود؟

آسیب قبلی به کبد یک عامل خطر برای ایجاد کلستاز بارداری است. خود این بیماری همچنین می تواند منجر به اختلال عملکرد کبد شود.


کی شروع میشه؟

به طور معمول کلستاز بارداری در دوره دوم یا سوم بارداری ظاهر می شود. بثورات خارش دار اغلب در حدود هفته 30 بارداری ایجاد می شود.


آیا برای تمام بارداری ها آن را دریافت خواهم کرد؟

فردی که این عارضه را داشته است به احتمال زیاد در بارداری دیگری دوباره به آن مبتلا می شود. میزان عود 60-70٪ است.


نتیجه کلی

کلستاز بارداری شایع ترین اختلال کبدی مرتبط با بارداری است. این زمانی اتفاق می افتد که سطح اسید صفراوی فرد باردار بالا می رود.

علامت اصلی خارش است، اما ممکن است علائم دیگری نیز وجود داشته باشد. کلستاز حاملگی می تواند منجر به عوارض جدی هم برای فرد باردار و هم برای جنین شود. فرد باید در مورد هرگونه خارش غیرعادی یا سایر علائمی که در دوران بارداری ایجاد می کند با پزشک صحبت کند.


توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .


منابع:

medicalnewstoday

دیدگاه تان را بنویسید

 

x