درمان فوبیای خون – علائم و تشخیص ترس از خون
هموفوبیا اصطلاحی برای ترس غیرمنطقی از خون است. فوبیا مانند ناراحتی معمولی از دیدن خون نیست که در بیشتر افراد صدق می کند.بلکه ترس شدید از دیدن خون یا قرار گرفتن در هر موقعیتی است که ممکن است شامل خون باشد. این فوبیا می تواند تأثیرات جدی بر روی فرد بگذارد، زیرا ممکن است از ترس دیدن خون از مراجعه به پزشک یا مراقبت های پزشکی خودداری کند...
آیا دیدن خون باعث ترس یا اضطراب شما می شود؟
ترس از خون یکی از انواع فوبیا است که در آن فرد مبتلا ترس شدیدی را نسبت به دیدن خون (آزمایش خون، انواع واکسن) تجربه می کند. این فوبیا می تواند تأثیر جدی بر زندگی فرد بگذارد.
علائم فوبیا خون چیست؟
هر نوع فوبیا علائم فیزیکی و عاطفی مشابهی دارند. در فوبیا خون، علائم ممکن است با دیدن خون در زندگی واقعی یا تلویزیون ایجاد شود. برخی از افراد ممکن است پس از تصورکردن خون یا اقدامات پزشکی خاص، مانند آزمایش خون، دچار این علائم شوند.
علائم فیزیکی ناشی از این فوبیا ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در تنفس
- افزایش ضربان قلب
- درد در قفسه سینه
- لرزش بدن
- احساس تهوع
- گرگرفتگی
- تعریق
علائم عاطفی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس شدید اضطراب یا وحشت
- نیاز شدید برای فرار از موقعیت
- عدم کنترل خود و احساس بیهوش شدن
- احساس ناتوانی در برابر ترس خود
علائم در هر فرد مبتلا به فوبیا خون متفاوت است. برخی افراد با دیدن خون دچار ضربان قلب و فشار خون بالا می شوند در حالی که برخی دیگر دچار افت فشار خون می شوند. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است احساس سرگیجه یا بیهوش شدن داشته باشید.
فوبیا خون در کودکان
کودکان علائم فوبیا را به روش های متفاوت تجربه می کنند. کودکان مبتلا به این فوبیا ممکن است دارای علائم زیر باشند:
- عصبانیت
- گریه کردن
- پنهان شدن
از ترک کردن و جدا شدن از والدین خود، خودداری می کنند.
عوامل خطر چیست؟
محققان تخمین میزنند که بین 3 تا 4 درصد از جمعیت، دچار فوبیای خون هستند. فوبیای خاص اغلب برای اولین بار در دوران کودکی، بین سنین 10 تا 13 سالگی ایجاد می شود.
فوبیا خون ممکن است در ترکیب با سایر اختلالات روان عصبی مانند آگورافوبیا، فوبیای حیوانات و اختلال هراس نیز رخ دهد.
عوامل خطر دیگر عبارتند از:
1- ژنتیک
برخی افراد بیشتر از دیگران به فوبیا مبتلا می شوند. ممکن است یک پیوند ژنتیکی وجود داشته باشد، یا ممکن است آنها حساس یا احساساتی باشند.
همچنین ببینید:
چگونه با Enochlophobia یا ترس از جمعیت زندگی کنیم؟
2- والدین اضطرابی
برخی از ترس ها بر اثر یادگیری از والدین یا محیط شکل گرفته اند. به عنوان مثال اگر کودکی ببیند که مادرش از خون می ترسد، ممکن است به فوبیا از خون نیز مبتلا شود.
3- والدین با مراقبت بیش از حد
برخی افراد ممکن است دچار اضطراب عمومی تر شوند. این ممکن است ناشی از قرار گرفتن در محیطی باشد که در آن بیش از حد به والدین وابسته هستید.
4- تروما
رویدادهای استرس زا یا آسیب زا ممکن است منجر به فوبیا شوند. در مورد خون، این ممکن است مربوط به بستری شدن در بیمارستان یا صدمات جدی شامل خون باشد.
در حالی که فوبیا اغلب در دوران کودکی شروع می شود، فوبیا در کودکان خردسال معمولاً حول چیزهایی مانند ترس از تاریکی، افراد غریبه، صداهای بلند می چرخد. با بزرگتر شدن کودکان، بین سنین 7 تا 16 سالگی، ترس ها بیشتر حول آسیب جسمی یا سلامتی متمرکز می شوند.
میانگین سنی ترس از خون برای مردان 9 تا 3 سال و برای زنان 7 تا 5 سال است.
تشخیص فوبیای خون
اگر مشکوک به فوبیای خون هستید، به پزشک مراجعه نمایید. تشخیص شامل تجهیزات پزشکی نیست. بلکه شما فقط با پزشک خود در مورد علائم خود و مدت زمانی که آنها را تجربه کرده اید صحبت خواهید کرد. شما همچنین می توانید سابقه سلامت شخصی و خانواده خود را برای کمک به پزشک خود در تشخیص بیماری بدهید.
درمان فوبیا خون
درمان فوبیای خاص همیشه ضروری نیست، به خصوص اگر چیزهایی که از آنها می ترسید بخشی از زندگی روزمره نباشند. به عنوان مثال اگر فرد از مار می ترسد، بعید است که به اندازه کافی با مارها مواجه شود که نیاز به درمان شدید داشته باشد. از طرف دیگر، فوبیا خون ممکن است باعث شود که قرار ملاقات با پزشک، درمان یا سایر روش ها را نادیده بگیرید. بنابراین درمان ممکن است برای سلامت و رفاه کلی شما حیاتی باشد.
ترس از خون در شرایط زیر نیاز به درمان دارد:
- ترس شما از خون باعث حملات پانیک یا اضطراب شدید و ناتوان کننده می شود
- ترس غیرمنطقی
- داشتنن این احساسات به مدت شش ماه یا بیشتر
گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
مواجهه درمانی
در این روش به فرد کمک می شود تا در موقعیت ترس قرار گرفته و با ترس روبرو گردد. شما ممکن است با ترس خود از خون مقابله کنید. برخی از برنامه های مواجهه درمانی این رویکردها را ترکیب می کنند. آنها می توانند فوق العاده موثر باشند و اغلب در یک جلسه کافی است.
همچنین ببینید:
ترایپوفوبیا (ترس از حفره های ریز) – علائم و درمان آن
درمان شناختی
درمانگر ممکن است به شما کمک کند تا احساس اضطراب در اطراف خون را شناسایی کنید. ایده این است که اضطراب را با افکار «واقع بینانهتر» در مورد آنچه که ممکن است در طول آزمایش یا آسیبهای مربوط به خون اتفاق بیفتد جایگزین کنیم.
آرام سازی
هر چیزی از جمله تنفس عمیق، ورزش و یوگا ممکن است به درمان فوبیا کمک کند. تکنیک های آرام سازی می تواند به شما کمک کند استرس و علائم فیزیکی را کاهش دهید.
تکنیک تنش اعمال شده
یک روش درمانی به نام تنش اعمال شده ممکن است به اثرات بیهوش شدن و ترس از خون کمک کند. در این روش ماهیچه هایی از بدن را منقبض کرده یا به آنها تنش می دهید این کار سبب بالا رفتن فشارخون می شود. در صورت بالا رفتن فشار خون احتمال غش کردن کمتر است. باید در اینجا ماهیچه های دست، پا را منقبض کنید سپس دوباره ریلکس نمایید و دوباره این روند را تکرار کنید.
دارو های فوبیای خون
در موارد شدید، ممکن است نیاز به دارو باشد. با این حال همیشه یک درمان مناسب برای فوبیای خاص نیست. تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، اما این گزینه ای است که می توانید با پزشک خود در میان بگذارید.
با پزشک خود در مورد ترس از خون صحبت کنید، به خصوص اگر این ترس زندگی شما را تحت شعاع قرار داده یا باعث شود از معاینات روتین سلامت خودداری کنید. کمک گرفتن از متخصص ممکن است درمان را در دراز مدت آسان تر سازد.
مقابله با ترس های خود نیز ممکن است به جلوگیری از ابتلا فرزندانتان به ترس از خون کمک کند. با درمان مناسب می توانید در مسیر بهبودی باشید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
hemophobia
دیدگاه تان را بنویسید