اهمیت کنترل چربی ها در افراد دیابتی
برای افراد دیابتی عزیز در مورد چربی ها، دو نوع چربی داریم که میزان بالای یکی خوبه و میزان بالای اونیکی بده، ldl چربی بد خون و hdl که ...
با توجه به سوالات متعدد مخاطبین پزشک من در مورد اهمیت کنترل چربی ها در افراد دیابتی، ویدئو زیر ضبط و منتشر شده است:
اهمیت کنترل چربی ها در افراد دیابتی
دکتر مهاجری تهرانی فوق تخصص غدد پاسخ میدهد:
سلام خدمت شما عزیزان، بحثی که امروز مایل هستم چند دقیقهای خدمتتون صحبت بکنم، اهمیت کنترل لیپید ها یا چربی ها در عزیزان دیابتی است.
آیا مهم است که ما چربی خونمون رو هم چک کنیم، علاوه بر اینکه قند رو چک میکنیم و فشار خون را کنترل میکنیم؟
باید خدمتتون عرض کنم که چربی ها یک فاکتور بسیار مهم هستند در ایجاد مشکلات قلبی عروقی و اگر که چربی خون بالا باشه احتمال تصلب شرایین و یا آترواسکلروز زیاد میشه، یعنی چی؟
یعنی اینکه عروق ما به جای اینکه که حالت الاستیکی داشته باشند، سفت میشن و همین باعث میشه که فشار خون افزایش پیدا بکنه و مشکلات قلبی و عروقی ایجاد بشه و همه هدف ما این است که از این حالت عروقی جلوگیری کنیم، یعنی حتی با کنترل قند خون با کنترل فشار خون، همه هدف این است که ما مشکلات قلبی عروقی را در بیماران دیابتی کم بکنیم.
همچنین ببینید:
مهمترین عارضه که این عزیزان به شدت دچار میشوند و آنها را اذیت میکند،مشکلات قلبی عروقی هست و همه هدف ما، و همه هدف همکاران من در ایران و در دنیا این است که از مشکلات قلبی عروقی جلوگیری بشه و مرگ و میر قلبی عروقی کم بشه.
توصیه میشه که در زمان تشخیص، ما چربی خون عزیزان دیابتی رو هم چک کنیم، هم کلسترول، هم تری گلیسیرید و اجزای کلسترول یا ldl که به عنوان چربی بد یاد میشه و hdl که ازش به عنوان چربی خوب یاد میشه یعنی هر چقدر hdl بالا باشه اتفاقا مشکلات قلبی عروقی در ما کمتر خواهد بود.
هرچقدر ldl ما بالاتر باشه یا چربی بد ما بالاتر باشه ما مستعد مشکلات قلبی عروقی هستیم.
توصیه میشه که اگر سن ما کمتر از ۴۰ سال هست، یک بار چربی خون را چک کنیم و بعد از آن هر ۵ سال یکبار کنترل بشه، ولی اگر سنمون بالای ۴۰ سال هست یک بار چک کنیم و بعد از آن سالانه حداقل چربی ها میزانش و اجزایش یعنی هم کلسترول، هم تری گلیسیرید، هم ldl، هم hdl چک بشه و در دیابتی ها معمولا ما دو نوع اختلال داریم. یکی اینکه میزان تری گلیسیرید خونشان بالاتر از حد معمول است و میزان چربی بدشون بیشتر هست و دنس هست و متراکم است. یعنی ldl آنها متراکم هست و همین ldl متراکم ریسک رسوب رو در جداره عروق زیاد میکنه و باعث میشه که مسیر شریان تنگ بشه و عروق، خصوصا عروق کرونر قلبی تنگ بشه و مشکلات ایجاد بکنه و از رسیدن خون و اکسیژن به سلولها، جلوگیری بکنه.
حالا در نظر بگیرید اگر این تنگی همینجور افزایش پیدا بکنه، ۵۰ درصد، ۶۰ درصد، ۷۰ درصد، خدایی نکرده یک دفعه ممکنه که یک لخته آترومی ایجاد بشه و کلا رگ بسته بشه، اینجاست که سکته قلبی ایجاد میشه و بیمار خودش دچار درد قفسه سینه، تهوع، استفراغ و ضعف و بیحالی و مشکلات فراوان خواهد شد که بهش سکته قلبی میگوییم.
بنابراین هدف این است که ما چربی را پایین نگه داریم، چربی خوب بالا بره که معمولاً با رژیم غذایی این کار صورت میگیرد، فعالیت بدنی، کاهش مصرف فستفود ها و کاهش مصرف چربی های اشباع، مصرف روغن زیتون مناسب است، غذا های مدیترانهای مناسب هستند، غذا هایی که درش سبزیجات و میوهجات و زیتون و روغن زیتون استفاده شده، ماهی ها مناسب هستند که در پیشگیری از مشکلات قلبی و عروقی و فعالیت بدنی هم میتونه که کمک بکنه به کاهش چربی های خون و در نهایت لازم است که ما از دارو استفاده بکنیم، خوشبختانه یکی از جاهایی که در علم طب موفق عمل کرده در دنیا، دارو های کاهنده چربی خون است و امروزه با استفاده از این دارو ها ما میتوانیم که چربی را به خوبی کنترل کنیم و پایین بیاریم و ریسک مشکلات قلبی عروقی و مرگ و میر عزیزان دیابتی رو کم کنیم.
امیدوارم نکاتی که خدمتتون عرض کردم در رابطه با چربی ها مفید واقع شده باشه.
متشکرم خدانگهدار.
دیدگاه تان را بنویسید