فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 1752

انواع آب مروارید و درمان آن

آب مروارید زمانی ایجاد می شود که عدسی چشم مه آلود و کدر شود.برای توانایی دیدن، نور از یک عدسی شفاف عبور می کند. لنز پشت عنبیه (قسمت رنگی چشم) قرار دارد. این لنز نور را متمرکز می کند تا مغز و چشم شما با هم عمل کرده و در نهایت اطلاعات را در یک تصویر پردازش کنند. در صورت ابتلا به آب مروارید چشم نمی تواند نور را به همان روش متمرکز کند و این منجر به تاری دید یا از دست دادن بینایی (مشکل در دیدن) می شود. تغییر بینایی شما به محل و اندازه آب مروارید بستگی دارد...

آب مروارید چیست؟

اگر بیش از 60 سال سن دارید و دید شما تار یا کدر شده است، ممکن است دچار بیماری آب مروارید شده باشید. این نوعی بیماری رایج در افراد مسن است و چشم پزشک می تواند آن را درمان کند.

انواع آب مروارید و درمان آن

 

علائم آب مروارید

آب مروارید معمولا به کندی پیشرفت می کند. به مرور دید فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. جرای برای درمان آب مروارید به بیمار و پزشک بستگی دارد. در افراد مبتلا به این بیماری، دیدن با عدسی تیره همانند دید مه آلود است. دید تیره سبب اختلال در رانندگی، به ویژه در شب می گردد.

همچنین ببینید:

آب مروارید چیست؟ علامت و عوارض آن

 

انواع آب مروارید

 

آب مروارید هسته ای:

این نوع آب مروارید در ابتدا سبب نزدیک بینی یا بهبود موقت دید می گردد. به مرور عدسی زرد و تیره شده در نهایت دید را دچار اختلال می سازد. برای دیدن جزئیات دچار مشکل می شوید، در شب هاله هایی را در اطراف اجسام روشن می بینید. آب مروارید در لبه بیرونی لنز شما شکل می گیرند. در این شرایط فرد در تشخیص رنگ ها دچار مشکل می شود.

 

آب مروارید زیر کپسول خلفی :

این موارد درست در پشت عدسی تشکیل می شوند. آنها مستقیماً در مسیر نور هنگام عبور از عدسی قرار دارند.

این نوع سریع تر از سایر آب مرواریدها ظاهر می شوند و ممکن است در عرض چند ماه علائم را مشاهده کنید. آنها دید نزدیک شما را تحت تأثیر قرار داده و دید در نور شدید را سخت تر می کنند.

 

آب مروارید مادرزادی

آب مرواریدهایی هستند که فرد با آن متولد شده یا در کودکی ایجاد می شوند. برخی از آنها به ژن ها مرتبط هستند و برخی دیگر به دلیل بیماری مانند سرخجه که مادر در دوران بارداری به آن مبتلا بوده است.

هنگامی که آنها کوچک یا خارج از مرکز عدسی هستند، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشند.

 

آب مروارید تروماتیک :

بسیاری از انواع آسیب ها می توانند منجر به آب مروارید شوند. اگر به چشم ضربه ای وارد شود یا در اثر سوختگی، مواد شیمیایی یا ترکش صدمه دید، می تواند دلیل این نوع بیماری باشد. آب مروارید ممکن است خیلی زود پس از آسیب دیده شود یا تا سال ها بعد ظاهر نشود.

 

آب مروارید ثانویه :

یک درمان دارویی می تواند منجر به آب مروارید شود، پزشکان آن را آب مروارید ثانویه می نامند. دیابت، مصرف استروئیدهایی مانند پردنیزون و حتی جراحی آب مروارید از علل احتمالی آن هستند.

 

آب مروارید ناشی از پرتو :

محافظت از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش خورشید (UV) مهم است، این موضوع سبب آسیب به چشم می گردد. اگر زمان زیادی را بدون عینک آفتابی و هرگونه محافظ زیر نور خورشید بگذرانید، ممکن است به آب مروارید مبتلا شوید.

آب مروارید نیز یکی از عوارض جانبی احتمالی پرتودرمانی برای سرطان است.

 

آب مروارید زنولار:

این نوع معمولا در کودکان و در هر دو چشم ظاهر می شود. ژن های ایجاد کننده آنها از والدین به فرزند منتقل می شود.

در ابتدا به صورت لکه های سفید در عدسی چشم ظاهر می گردد و سپس به مرور تمام عدسی چشم را فرا می گیرد.

 

آب مروارید قطب خلفی عدسی :

این نوع در قسمت مرکزی عدسی ظاهر می شود؛ و به طور معمول مادرزادی است که با ارث اتوزومی غالب است. اغلب بدون علامت هستند.

 

آب مروارید قطبی قدامی :

آنها در جلو و مرکز لنز شما شکل می گیرند و مانند نقاط سفید کوچک به نظر می رسند. این آب مروارید معمولا بینایی شما را آزار نمی دهد.

 

آب مروارید دانه برف دیابتی :

این یک نوع نادر آب مروارید است که در صورت ابتلا به دیابت ممکن است رخ دهد. به سرعت بدتر می شود و یک الگوی خاکستری مایل به سفید ایجاد می کند که شبیه دانه های برف است.

 

آب مروارید چند رنگ :

در اینجا عدسی حاوی کریستال های رنگین کمانی با رنگ های مختلف است.

 

آب مروارید چگونه تشخیص داده می شود؟

 

جهت تشخیص بیماری آب مروارید چندین آزمایش انجام می گیرداز جمله موارد زیر:

  1. تست بینایی: پزشک از شما می خواهد که حروف را از راه دور بخوانید تا توانایی چشم ها مورد بررسی قرار گیرند. ابتدا با یک چشم و سپس با چشم دیگر آن را امتحان خواهید کرد.
  2. تست اسلیت لامپ: از این طریق قسمت های مختلف چشم شما مورد بررسی قرار می گیرد. قرنیه ، عنبیه و عدسی بررسی می شود.
  3. معاینه شبکیه: پزشک قطره‌هایی را در چشمان شما می‌ریزد تا مردمک‌ چشم گشاد شود، از طریق لکه‌های تیره در وسط که میزان ورود نور را کنترل می‌کند می توان بافت اطراف پشت چشم‌ را به خوبی مورد بررسی قرار داد.

 

درمان آب مروارید

جراحی تنها راه درمان آب مروارید است، اما ممکن است فوراً به آن نیاز نداشته باشید. اگر مشکل را در مراحل اولیه تشخیص دهید درمان راحت تر است.

 

عمل جراحی آب مروارید

چندین نوع عمل برای آب مروارید وجود دارد، اما تمامی آنها یک گزینه مشترک دارند: جراح عدسی کدر را بیرون می آورد و آن را با یک عدسی مصنوعی جایگزین می کند.

ممکن است در نقطه حساسی مانند چشم کمی احساس ناراحتی کنید. اما این یک روش بسیار رایج است. برای بی حس کردن چشم داروی بی حسی موضعی دریافت خواهید کرد.

معمولاً 15 تا 20 دقیقه طول می کشد و نیازی به بستری شدن نیست. اگر در هر دو چشم آب مروارید دارید، پزشک تا زمان بهبودی چشم اول منتظر می ماند.

جراح یک برش کوچک روی قرنیه ایجاد می کند. آنها دستگاه کوچکی را در چشم قرار می دهند که امواج اولتراسوند را منتشر کرده و عدسی کدر را می شکند. سپس قطعات را خارج کرده و لنز مصنوعی را داخل آن قرار می دهند.

در روش دیگر جراح لنز را به صورت کامل بیرون می آورد و آن را با یک لنز مصنوعی تعویض می کند. احتمالاً برای بهبودی این جراحی به زمان بیشتری نیاز دارید.

در جراحی دیگر از لیزر برای شکستن لنز استفاده می کند. مانند انواع دیگر، آنها لنز جدید را قرار می دهند.

 

بعد از جراحی آب مروارید

بهبودی بعد از عمل بستگی به نوع جراحی دارد. اما به طور کلی متوجه خواهید شد که بینایی شما چند روز بعد بسیار بهتر می شود.

مانند هر عمل جراحی، خطراتی وجود دارد. احتمال عفونت یا خونریزی اما به صورت نادر رخ می دهد. همچنین احتمال جدا شدن بافت های پشت چشم از شبکیه وجود دارد.

برخی افراد پس از جراحی آب مروارید دچار مشکلی به نام کدورت کپسول خلفی (PCO) می شوند. دید شما ممکن است دوباره کدر شود زیرا کپسول چشم که لنز مصنوعی را در جای خود نگه می دارد ضخیم تر می شود. جراحی لیزری به نام YAG می تواند مشکل را برطرف کند. گاهی اوقات این اتفاق یک سال پس از جراحی آب مروارید رخ می دهد، اما گاهی اوقات تا 10 سال بعد این اتفاق نمی افتد.

 

آب مروارید در نوزادان و کودکان

برخی از کودکان با بیماری آب مروارید متولد می شوند در صورتی که عدسی آن طور که باید در دوران بارداری شکل نگیرد.

آب مروارید مادرزادی می تواند ناشی از یک مشکل کروموزومی مانند سندرم داون باشد.

 

آب مرواریدهایی که پس از تولد ایجاد می شوند، اکتسابی نامیده می شوند. علت آن عبارتند از:

  • آسیب چشم

  • دیابت
  • عوارض ناشی از مشکلات چشمی
  • پرتو درمانی
  • استروئیدها

گاهی اوقات پزشکان به طور یقین نمی دانند که چرا کودک به آب مروارید مبتلا می شود.

 

چگونه می توان متوجه آب مروارید کودکان شد؟

همیشه نمی توانید آب مروارید را ببینید اما در صورت امکان معمولاً مانند یک نقطه یا انعکاس سفید یا خاکستری در داخل مردمک به نظر می رسند.

باید بینایی فرزندتان را به طور منظم بررسی کنید. هرچه زودتر آب مروارید تشخیص داده شود در دراز مدت بینایی آنها بهتر خواهد بود. اولین غربالگری بینایی زمانی انجام می شود که کودک تازه متولد شده است. پزشک آنها را از نظر آب مروارید و سایر مشکلات بررسی می کند.

تا زمان چهار ماهگی کودک باید بتواند به اطراف اتاق نگاه کند و برخی موارد را با چشمان خود ردیابی کند. در صورت عدم این کار از پزشک خود بخواهید که چشمان آنها را بررسی نماید.

همچنین ببینید:

۵ مورد از بدترین مشکلات چشمی!

 

درمان

در صورتی که بینایی کودک مبتلا به آب مروارید تحت تاثیر قرار نگیرد، ممکن است نیازی به برداشتن آن نباشد. اما اگر بینایی آنها را تحت تاثیر قرار دهد باید در اسرع وقت درمان شود. در غیر این صورت، بینایی آنها می تواند در دراز مدت تحت تاثیر قرار گیرد.

کودک تحت بیهوشی عمومی قرار می گیرد تا در طول عمل بیدار نباشد و چیزی احساس نکند. آنها از ابزارهای ویژه ای برای شکستن عدسی و برداشتن آن از طریق یک برش بسیار کوچک استفاده می کنند.

گاهی اوقات کودک در هر دو چشم آب مروارید دارد؛ در این صورت ممکن است به بیماری به نام آمبلیوپی مبتلا باشد. زمانی اتفاق می افتد که یک چشم قوی تر از دیگری باشد. پزشک می تواند آن را درمان کند.

 

بعد از جراحی چه اتفاقی می افتد؟

به احتمال زیاد، شما و فرزندتان می توانید در همان روز به خانه بروید.

کودکان بسیار کوچک به سرعت این جراحی را پشت سر می گذارند و معمولاً در عرض یک روز به حالت عادی باز می گردند.

پزشک قطره های چشمی و دستورالعمل هایی را در مورد نحوه استفاده از آنها را به کودکتان می دهد.

 

آیا آب مروارید قابل پیشگیری است؟

پزشکان دقیقاً نمی دانند چه چیزی باعث آب مروارید می شود، بنابراین هیچ راه اثبات شده ای برای پیشگیری از آن وجود ندارد. اما از آنجایی که آب مروارید و سایر بیماری ها در افراد مسن رایج است، باید چشمان خود را به طور منظم بررسی کنید.

افراد بزرگسال باید حداقل هر 2 سال تا سن 50 سالگی و بعد از آن هر سال به چشم پزشک مراجعه کنند.

 

اگر سابقه مشکلات چشمی یا شرایط دیگری مانند دیابت دارید که احتمال ابتلا به بیماری های چشمی را افزایش می دهد، ممکن است نیاز به معاینه چشم داشته باشید.

 

منبع:

webmd

what-are-cataracts

 

 

 

دیدگاه تان را بنویسید

 

x