اسپوندیلیت چیست؟ تشخیص و درمان
اسپوندیلیت علائمی را در قسمت های مختلف بدن مانند مفاصل، پوست، چشم ها، دستگاه گوارش و قلب ایجاد میکند. بیماری اسپوندیلیت همچنین می تواند باعث سایر عوارض سلامتی شود...
اسپوندیلیت چیست؟
اسپوندیلیت اصطلاحی جامع برای گروهی از بیماریهای مزمن از نوع آرتریت است که مفاصل ستون فقرات و ناحیه ساکروایلیاک را تحت تأثیر قرار میدهند. ناحیه ساکروایلیاک شامل لگن و پایین ستون فقرات است.
تمامی انواع اسپوندیلیت شامل التهاب مفاصل، تاندون ها و رباط ها می شود. تاندون ها بافت های همبند هستند که ماهیچه ها را به استخوان متصل می کنند، در حالی که رباط ها بافت های همبندی هستند که استخوان ها را به استخوان های دیگر متصل می کنند.
التهاب مفاصل باعث اتصال استخوان ها و تحریک رشد بیش از حد استخوان در ستون فقرات می شود. موارد شدید می تواند باعث انحنای بیش از حد ستون فقرات گردد.
اسپوندیلیت در مقابل اسپوندیلوز
اسپوندیلیت و اسپوندیلوز شرایط مشابهی هستند که باعث درد لگن و کمردرد می شوند. با این حال این دو حالت ویژگی ها و علل متفاوتی دارند.
اسپوندیلیت
اسپوندیلیت وضعیتی است که در آن سیستم ایمنی به مفاصل حمله می کند و باعث التهاب، اتصال برخی استخوان ها و تشکیل بیش از حد استخوان می شود.
انواع خاصی از اسپوندیلیت در نوجوانان و جوانان ایجاد می شود.
اسپوندیلوز
اسپوندیلوز نوعی آرتریت است که با افزایش سن و ساییدگی و پارگی عمومی ستون فقرات مرتبط است. زمانی اتفاق می افتد که مفاصل و دیسک های ستون فقرات تحلیل می روند.
اسپوندیلوز معمولا افراد مسن را تحت تاثیر قرار می دهد. بیش از 85 درصد افراد بالای 60 سال به این عارضه مبتلا هستند.
انواع اسپوندیلیت
پزشکان ممکن است در هنگام تشخیص اسپوندیلیت از دو سیستم طبقه بندی مختلف استفاده کنند: سیستم قدیمی یا سنتی و سیستم جدید. سیستم سنتی شش نوع اسپوندیلیت را تشخیص میدهد، در حالی که سیستم جدید از دو دسته وسیعتر تشکیل شده است که تمامی انواع اسپوندیلیت را در بر میگیرد.
طبقه بندی اسپوندیلیت سنتی
اسپوندیلیت آنکیلوزان
اسپوندیلیت آنکیلوزان (AS) نوعی التهاب مزمن مفصل است که در درجه اول بر ستون فقرات تأثیر می گذارد. اصطلاح "آنکیلوز" به سفتی مفاصل ناشی از آسیب یا بیماری اشاره دارد. در AS، ادغام مهره های ستون فقرات باعث سفتی و محدودیت حرکت در ستون فقرات می شود.
ASمعمولا در سال های نوجوانی یا در اوایل بزرگسالی شروع می شود.
همچنین ببینید:
علائم
علائم AS ممکن است به آرامی در طول زمان ایجاد شوند. آنها ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- خستگی
- کمر درد
- سفتی و سختی
- درد و تورم
علل
محقققان علت دقیق AS را نمی دانند. با این حال 9 نفر از هر 10 نفر مبتلا به AS حامل آنتی ژن لکوسیت انسانی B27 (HLA-B27) هستند.
این نشان میدهد که این ژن ممکن است فرد را مستعد ابتلا به AS کند، اما به این معنا نیست که هر فرد با این ژن به این بیماری مبتلا خواهد شد. محققان تخمین می زنند که از هر 100 نفر 8 نفر دارای ژن HLA-B27 هستند، اما اکثر آنها به AS مبتلا نمی شوند.
آرتریت واکنشی
آرتریت واکنشی (ReA) نوعی آرتریت التهابی است که معمولاً چند روز یا چند هفته پس از عفونت دستگاه گوارش یا عفونت مقاربتی (STI) ظاهر میشود.
علائم
علائم ReA ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- آرتریت: تورم و درد در مفاصل.
- ورم ملتحمه: التهاب چشم همراه با ترشحات.
- اورتریت: التهاب و درد ناحیه تناسلی و مثانه هنگام ادرار کردن.
علل
آرتریت واکنشی معمولاً ناشی از عفونت روده یا بیماری های مقاربتی خاص است.
در ReA، سیستم ایمنی بیش از حد به عفونت واکنش نشان می دهد و شروع به حمله به بافت های سالم می کند. این منجر به التهاب می شود.
تحقیقات همچنین آرتریت واکنشی را با ژن HLA-B27 مرتبط می کند. دانشمندان تخمین می زنند که 30 تا 50 درصد افراد مبتلا به ReA حامل این ژن هستند.
آرتریت پسوریاتیک
آرتریت پسوریاتیک (PsA) یک بیماری التهابی مزمن است که مفاصل و نواحی که رباط ها و تاندون ها به استخوان می چسبند را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری با بیماری التهابی پوست پسوریازیس همراه است. برای بسیاری از افراد، PsA حدود 10 سال پس از پسوریازیس ایجاد می شود، اما برخی از افراد در ابتدا یا بدون اینکه به پسوریازیس مبتلا شده باشند، به PsA دچار می شوند.
آرتریت پسوریاتیک می تواند در هر سن بروز کند، اما معمولا افراد 30 تا 50 ساله را تحت تاثیر قرار می دهد.
علائم
علائم PsA ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- داکتیلیت، تورم در انگشتان پا و دست
- تغییرات در ناخن ها
- درد و قرمزی چشم
- درد و سفتی در یک یا چند مفصل
- مشکلات حرکتی
- خستگی
علل
این بیماری ممکن است یک پیوند ژنتیکی نیز داشته باشد. محققان تخمین می زنند که حداقل 10 درصد از جمعیت یک یا چند ژن را به ارث می برند که فرد را مستعد ابتلا به پسوریازیس می کند.
آرتریت انتروپاتیک
آرتریت انتروپاتیک (EnA) نوعی آرتریت التهابی مزمن است که با بیماری های التهابی روده (IBDs) مانند کولیت اولسراتیو (UC) و بیماری کرون (CD) مرتبط است. تقریباً از هر 5 نفر 1 نفر مبتلا به UC یا CD نیز به EnA مبتلا می شوند.
آرتریت انتروپاتیک معمولاً مفاصل بازوها، پاها و ستون فقرات را تحت تأثیر قرار می دهد.
همچنین ببینید:
علائم
علائم EnA ممکن است شامل علائم مربوط به IBD و همچنین علائم مرتبط با آرتریت باشد. عبارتند از:
- درد شکم
- اسهال خونی
- تورم و درد در مفاصل
علل
محققان علت دقیق EnA را نمی دانند اما معتقدند این بیماری با التهاب در روده همراه است. التهاب مزمن روده ممکن است به باکتری ها اجازه دهد تا وارد دیواره روده آسیب دیده شده و از طریق جریان خون حرکت کنند. واکنش بدن به این باکتری ها ممکن است باعث التهاب و درد بیشتر شود.
آرتریت انتروپاتیک نیز با ژن "HLA-B27" مرتبط است.
اسپوندیلوآرتریت نوجوانان
اسپوندیلوآرتریت نوجوانان یک آرتریت التهابی مزمن است که در افراد 16 ساله یا کمتر شروع می شود. این بیماری باعث التهاب در نواحی می شود که رباط ها و تاندون ها به استخوان می چسبند و معمولاً مفاصل پا را تحت تأثیر قرار می دهند.
علائم
علائم JSpA ممکن است شامل درد و حساسیت به لمس در مفاصل و التهاب روده باشد.
علل
محققان علت دقیق JSpA را نمی دانند. با این حال مانند اسپوندیلیت در بزرگسالان، کودکان مبتلا به این بیماری اغلب حامل ژن HLA-B27 هستند.
اسپوندیلوآرتروپاتی تمایز نیافته
اسپوندیلوآرتریت تمایز نیافته (USpA) تشخیصی است که پزشک ممکن است در صورت بروز علائم مختلفی که پزشکان نمی توانند آن را به عنوان یک اختلال روماتوئید خاص طبقه بندی کنند، ارائه دهد.
علائم
علائم USpA متفاوت است اما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد مداوم در ناحیه کمر که قبل از 45 سالگی ایجاد می شود
- درد مفاصل
- تورم در دست و پا
- التهاب چشم
- بثورات ناهموار
- اختلالات مجاری ادراری و تناسلی مانند درد و ترشح
- التهاب روده
- اسهال
سیستم طبقه بندی اسپوندیلیت جدید، اسپوندیلیت را به دو نوع اصلی با توجه به جایی که در بدن بیماری رخ می دهد، طبقه بندی می کند. این دو نوع اسپوندیلوآرتریت محیطی و اسپوندیلوآرتریت محوری هستند.
اسپوندیلوآرتریت محوری
اسپوندیلوآرتریت محوری (AxSpA) باعث التهاب و درد در لگن، ستون فقرات یا هر دو می شود. این دسته طیف وسیعی از انواع اسپوندیلیت را در بر می گیرد و شامل افراد با و بدون اتصال و آسیب مفصل ساکروایلیاک می شود.
تشخیص
هیچ آزمایش قطعی برای تشخیص اسپوندیلیت وجود ندارد. پزشکان یک معاینه فیزیکی شامل سوالاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی فرد انجام می دهند. آنها همچنین سابقه خانوادگی بیماری های خودایمنی از جمله پسوریازیس و اسپوندیلوآرتریت را بررسی می کنند.
تشخیص ممکن است شامل موارد زیر نیز باشد:
- آزمایش خون
- تست های تصویربرداری مانند:
- اشعه ایکس
- اسکن های ام آر آی
- اسکن سونوگرافی
- آزمایش ژنتیکی برای ژن HLA-B27
درمان
هیچ درمانی برای اسپوندیلیت وجود ندارد. با این حال درمان ها می توانند به مدیریت این بیماری و کاهش علائم کمک کنند.
گزینه های درمانی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
داروهایی برای کاهش التهاب و درد، مانند:
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- کورتیکواستروئیدها
- داروی نکروز دهنده تومور (TNF)
- فیزیوتراپی
- ورزش هایی برای کاهش درد و سفتی مفاصل
- تمرینات تنفسی برای اطمینان از انبساط طبیعی قفسه سینه
در برخی موارد، پزشکان ممکن است جراحی را برای ترمیم مفاصل آسیب دیده شدید یا اصلاح انحنای شدید ستون فقرات توصیه کنند. با این حال، جراحی اسپوندیلیت در مقایسه با سایر روش های درمانی نادر است.
درمان های مکمل
فرد ممکن است از درمان های مکمل در کنار درمان های استاندارد اسپوندیلیت برای تسکین علائم بیشتر استفاده کند. این درمان ها ممکن است شامل موارد زیر می باشد:
- ماساژ درمانی
- تکنیک های آرامش بخش
- یوگا
خلاصه کلی
اسپوندیلیت به گروهی از بیماری های التهابی از نوع آرتریت اطلاق می شود. سیستم طبقه بندی اسپوندیلیت سنتی شش زیرگروه اسپوندیلیت را تشخیص می دهد. سیستم طبقه بندی جدید دو زیرگروه گسترده تر را بر اساس ناحیه ای از بدن که بیماری تحت تأثیر قرار می دهد، تشخیص می دهد.
هیچ آزمایش تشخیصی رسمی برای اسپوندیلیت وجود ندارد. بلکه پزشک ممکن است از چندین آزمایش برای تشخیص بیماری استفاده کند. این موارد ممکن است شامل آزمایش خون، آزمایش تصویربرداری و آزمایش ژنتیک باشد.
در حالی که هیچ درمانی برای اسپوندیلیت وجود ندارد، درمان ها ممکن است به مدیریت بیماری و کاهش علائم کمک کنند. گزینه های درمانی شامل داروها، فیزیوتراپی و ورزش است.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
medicalnewstoday
دیدگاه تان را بنویسید