چاقی در کودکان!
برای بسیاری از افراد کشیدن لپ کودک تپل خوشایندست٬ ولی باید بدونیم چاقی عوارض خطرناکی برای کودکان در پی داره. با تهیه غذاهای سالم و تشویق اونها به بازی های حرکتی و انجام ورزش کمک کنیم تا زندگی سالم تری رو داشته باشند...
چاقی دوران کودکی یک تهدید جدی برای سلامت کودکان است. کودکان در رده چاق به سادگی از اضافه وزن پیشی گرفته اند و در خطر ابتلا به تعدادی از بیماری های مزمن هستند. سلامت ضعیف ناشی از چاقی دوران کودکی می تواند تا بزرگسالی نیز ادامه یابد.
چاقی دوران کودکی فقط بر سلامت جسمانی تاثیر نمی گذارد. کودکان و نوجوانان دارای اضافه وزن یا چاق ممکن است افسرده شوند و خودانگاره و عزت نفس ضعیفی داشته باشند.
علل چاقی کودکان
سابقه خانوادگی، عوامل روانی و سبک زندگی همگی در چاقی دوران کودکی نقش دارند. کودکانی که والدین یا سایر اعضای خانواده آنها دارای اضافه وزن یا چاق هستند، احتمال بیشتری دارد که از این روش پیروی کنند. اما علت اصلی چاقی کودکان ترکیبی از خوردن زیاد و کم تحرکی است.
یک رژیم غذایی نامناسب حاوی سطوح بالای چربی یا قند و مواد مغذی کم می تواند باعث افزایش سریع وزن بچه ها شود. فست فود، آب نبات، و نوشابه های گازدار مقصران رایج هستند. وزارت بهداشت و خدمات انسانی ایالات متحده (HHS) گزارش می دهد که 32 درصد از دختران نوجوان و 52 درصد از پسران نوجوان در ایالات متحده 24 اونس نوشابه – یا بیشتر – در روز می نوشند.
همچنین ببینید:
غذاهای راحت مانند شام منجمد، تنقلات نمکی و پاستاهای کنسرو شده نیز می توانند در افزایش وزن ناسالم نقش داشته باشند. برخی از کودکان به این دلیل چاق می شوند که والدین آنها نمی دانند چگونه غذاهای سالم را انتخاب یا تهیه کنند. خانواده های دیگر ممکن است نتوانند به راحتی میوه، سبزیجات و گوشت تازه بخرند.
عدم فعالیت بدنی کافی می تواند یکی دیگر از دلایل چاقی کودکان باشد. افراد در هر سنی زمانی که فعالیت کمتری دارند، تمایل به افزایش وزن دارند. ورزش کالری می سوزاند و به حفظ وزن سالم کمک می کند.
مسائل روانی نیز ممکن است در برخی از کودکان منجر به چاقی شود. کودکان و نوجوانانی که بی حوصله، استرس یا افسرده هستند، ممکن است برای مقابله با احساسات منفی، غذای بیشتری بخورند.
خطرات سلامتی مرتبط با چاقی دوران کودکی
کودکان چاق در مقایسه با همسالان خود که وزن مناسبی دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات سلامتی هستند. دیابت، بیماری قلبی و آسم از جدی ترین خطرات هستند.
دیابت
دیابت نوع 2 وضعیتی است که در آن بدن شما گلوکز را به درستی متابولیزه نمی کند. دیابت می تواند منجر به بیماری چشم، آسیب عصبی و اختلال در عملکرد کلیه شود. کودکان و بزرگسالانی که اضافه وزن دارند بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 هستند. با این حال، این وضعیت ممکن است از طریق رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی قابل برگشت باشد.
بیماری قلبی
کلسترول بالا و فشار خون بالا خطر ابتلا به بیماری قلبی در آینده را در کودکان چاق افزایش می دهد. غذاهای سرشار از چربی و نمک ممکن است باعث افزایش سطح کلسترول و فشار خون شوند. حمله قلبی و سکته مغزی دو عارضه بالقوه بیماری قلبی هستند.
آسم
آسم التهاب مزمن مجاری هوایی ریه است. چاقی شایع ترین بیماری همراه با آسم است (زمانی که دو بیماری به طور همزمان در یک فرد اتفاق می افتد) اما محققان دقیقاً مطمئن نیستند که این دو بیماری دقیقاً چگونه با هم مرتبط هستند. طبق مطالعه اخیر منتشر شده در مجله Asthma Research and PracticeTrusted Source، حدود 38 درصد از بزرگسالان مبتلا به آسم در ایالات متحده نیز چاق هستند. همان مطالعه نشان داد که چاقی ممکن است یک عامل خطر برای آسم شدیدتر در برخی، اما نه همه افراد چاق باشد.
اختلالات خواب
کودکان و نوجوانان چاق نیز ممکن است از اختلالات خواب مانند خروپف بیش از حد و آپنه خواب رنج ببرند. وزن اضافی در ناحیه گردن می تواند راه های هوایی آنها را مسدود کند.
همچنین ببینید:
درد مفاصل
کودک شما همچنین ممکن است دچار سفتی مفاصل، درد و محدودیت دامنه حرکتی ناشی از حمل وزن اضافی شود. در بسیاری از موارد، کاهش وزن می تواند مشکلات مفصلی را از بین ببرد.
تغذیه سالم برای کودکان چاق:
تغییر عادات غذایی کودکان چاق کاملا ضروری است. بیشتر بچه ها چیزی را می خورند که والدینشان می خورند، بنابراین تغذیه سالم باید از والدین شروع شود.
اصلاحات تغذیه ای خود را با محدود کردن شیرینی ها و نوشابه ها در خانه خود شروع کنید. حتی نوشیدنی هایی که از 100 درصد آبمیوه تهیه شده اند نیز می توانند کالری بالایی داشته باشند. در عوض، آب و شیر کمچرب یا بدون چربی را همراه غذا میل کنید. مصرف فست فود خود را کاهش دهید و برای آشپزی بیشتر تلاش کنید.
وعدههای غذایی و میانوعدههای خود را به جای غذاهای فرآوریشده، محصولات پخته شده یا میانوعدههای نمکی حول غذاهای تازه متمرکز کنید:
میوه ها و سبزیجات تازه
پروتئین های بدون چربی مانند مرغ و ماهی
غلات کامل مانند برنج قهوه ای، ماکارونی سبوس دار و نان های سبوس دار
محصولات لبنی کم چرب، از جمله شیر بدون چربی، ماست ساده کم چرب و پنیر کم چرب
این احتمال وجود دارد که کودک دارای اضافه وزن یا چاق شما با تغییر به یک روش تغذیه سالم، مقداری از وزن خود را کاهش دهد. در صورت عدم کاهش وزن با پزشک اطفال خود مشورت کنید. ممکن است نیاز به کمک از یک متخصص تغذیه داشته باشید.
تغییر سبک زندگی برای مبارزه با چاقی در دوران کودکی
چندین استراتژی مختلف وجود دارد که می تواند به پیشگیری از چاقی کودکان کمک کند:
افزایش فعالیت بدنی
سطح فعالیت بدنی فرزندتان را افزایش دهید تا به کاهش وزن ایمن کمک کنید. از کلمه "فعالیت" به جای "ورزش" یا "تمرین" استفاده کنید تا آنها را علاقه مند نگه دارید. به عنوان مثال، بازی هاپسکاچ در بیرون، ممکن است برای یک کودک 7 ساله جذاب تر از دویدن در اطراف بلوک باشد. در نظر داشته باشید که فرزندتان را تشویق کنید تا ورزشی را که برای آن ابراز علاقه کرده است امتحان کند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای ایالات متحده منبع معتبر توصیه میکند که کودکان حداقل یک ساعت در روز ورزش کنند تا سالم بمانند.
فعالیت های خانوادگی بیشتر
فعالیت هایی را بیابید که کل خانواده با هم می توانند از آن لذت ببرند. این نه تنها یک راه عالی برای ایجاد پیوند است، بلکه به فرزند شما کمک میکند تا با الگوبرداری بیاموزد. پیادهروی، شنا یا حتی بازی کردن میتواند به کودک شما کمک کند تا فعال شود و مسیر رسیدن به وزن سالمتر را آغاز کند. برای جلوگیری از کسالت، حتما فعالیتها را متنوع کنید.
کاهش زمان صفحه نمایشگر
زمان صفحه نمایش را نیز محدود کنید. کودکانی که چندین ساعت در روز را صرف تماشای تلویزیون، بازی های کامپیوتری یا استفاده از گوشی های هوشمند یا سایر دستگاه های خود می کنند، بیشتر در معرض اضافه وزن هستند. طبق مطالعات گزارش شده توسط دانشکده بهداشت عمومی هاروارد، دلیل این امر ممکن است دو مورد باشد. اول، زمان استفاده از صفحه نمایش به زمانی می خورد که می تواند به جای آن صرف انجام فعالیت های بدنی شود. و دوم اینکه زمان بیشتر جلوی تلویزیون به معنای زمان بیشتر برای میان وعده و قرار گرفتن بیشتر در معرض تبلیغات غذاهای پر قند و چربی است که بیشتر بازاریابی مواد غذایی را تشکیل می دهند.
چاقی کودکان یک مسئله جدی در ایالات متحده است. با این حال، با آموزش و حمایت مناسب، کودکان می توانند راه های سالم تری برای کنار آمدن با مشکلات خود، تهیه وعده های غذایی و فعال ماندن بیاموزند. این حمایت باید از جانب بزرگسالان زندگی آنها باشد: والدین، معلمان و سایر مراقبان. با تهیه غذاهای مغذی برای کودکان و تشویق آنها به ورزش زیاد، به فرزندان خود کمک کنید برای مدت طولانی تری سالم بمانند.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
healthline
دیدگاه تان را بنویسید