چه چیزی ما را از شامپانزه ها جدا میکند!!؟
دنیای ما خیلی شبیه به دنیای شامپانزه هاست که از نظر تکاملی نزدیک ترین خویشاوندان ما هستند.در مطالعه ای جدید محققان سلول های بنیادی LUND به بررسی این موضوع پرداختند که چه چیزی بین مغز انسان و شامپانزه ها در DNA ما تفاوت دارد....
پاسخ ممکن است در بخشی نادیده گرفته شده از DNA ما پیدا شود.دیانای ما بسیار شبیه به دیانای شامپانزه است که از نظر تکاملی نزدیکترین خویشاوند زنده ماست. محققان سلول های بنیادی در دانشگاه لوند در سوئد اکنون بخشی از DNA ما را یافته اند که قبلا نادیده گرفته شده بود، به اصطلاح DNA غیر کدگذاری شده، که به نظر می رسد به تفاوتی کمک می کند که با وجود همه شباهت های ما، ممکن است توضیح دهد که چرا مغز ما متفاوت کار می کند..
شامپانزه از نظر تکاملی نزدیک ترین خویشاوند زنده ماست و تحقیقات نشان می دهد که خویشاوندی ما از یک اجداد مشترک نشات می گیرد. حدود پنج تا شش میلیون سال پیش، مسیرهای تکاملی ما از هم جدا شد و به شامپانزه امروزی، و انسان خردمند، و در واقع بشرقرن بیست و یکم منتهی شد.
در یک مطالعه جدید، محققان سلول های بنیادی ، بررسی کردند که چه چیزی در DNA ما وجود دارد که مغز انسان و شامپانزه را از هم متمایز می کند و در نتیجه ی این بررسی ها پاسخ هایی را نیز یافتند.
همچنین ببینید:
محققان این مطالعه اینگونه توضیح می دهند :
ما به جای مطالعه سلول های انسانهای زنده و شامپانزهها، از سلولهای بنیادی رشد یافته در آزمایشگاه استفاده کردیم. سلولهای بنیادی توسط شرکای ما در آلمان، آمریکا و ژاپن از سلولهای پوست برنامهریزی مجدد شدند. سپس سلولهای بنیادی را که به سلولهای مغزی تبدیل کرده بودیم بررسی کردیم.
محققان با استفاده از سلول های بنیادی، سلول های مغزی انسان و شامپانزه را رشد دادند و این دو نوع سلول را با هم مقایسه کردند. سپس دریافتند که انسان ها و شامپانزه ها از بخشی از DNA خود به روش های مختلف استفاده می کنند که به نظر می رسد که این بخش و این استفاده ی متفاوت از آن نقش قابل توجهی در رشد مغز ما دارد.
"بخشی از DNA ما یک نوع ساختاری از DNA بود که قبلا "DNA ناخواسته" نامیده میشد، یک رشته DNA طولانی تکراری که مدتها تصور میشد هیچ عملکردی ندارد. محققان به دنبال پاسخی برای یافتن عملکرد این بخش، بخشی از DNA که در آن ژنهای تولیدکننده پروتئین قرار دارند (که تنها حدود دو درصد از کل DNA ما را تشکیل میدهند) و خود پروتئینها را برای یافتن نمونههایی از تفاوتهای موجود مورد بررسی قرار دادند.
بنابراین، یافتههای جدید نشان داد که به نظر میرسد این تفاوتها خارج از ژنهای کدکننده پروتئین و در چیزی است که به عنوان "DNA ناخواسته" برچسبگذاری شده است، که تصور میشود هیچ عملکردی ندارد و بخش قابل توجهی از DNA ما را تشکیل میدهد.
"این موضوع نشان می دهد که اساس تکامل مغز انسان مکانیسم های ژنتیکی است که احتمالاً بسیار پیچیده تر از آن چیزی است که قبلاً تصور می شد، زیرا فرض بر این بود که پاسخ ها در آن دو درصد از DNA ژنتیکی است . اما نتایج ما نشان می دهد که شاید ۹۸ درصد از دی ان ای ما نادیده گرفته شده، ۹۸ درصدی که اکنون مهم به نظر می رسد، مهم در عملکرد چگونگی رشد مغز . و این یافته ای شگفت انگیز است."
تکنیک مورد استفاده محققان در لوند نوعی انقلاب در علم است و توانسته است که این نوع تحقیقات را امکان پذیر کند. این تکنیک توسط جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی در سال ۲۰۱۲ به رسمیت شناخته شد. این تکنیک را یک محقق ژاپنی به نام شینیا یاماناکا کشف کرد که در واقع در آن توانست کاری کند که بتوان سلول های بنیادی را دوباره برنامه ریزی کرد و به انواع بافت های بدن تبدیل کرد. مثلا محققان لوند این سلول ها را به سلول های مغزی تبدیل کردند . بدون این تکنیک، مطالعه تفاوتهای بین انسان و شامپانزه با استفاده از روشهای اخلاقی قابل دفاع ممکن نبود.
همچنین ببینید:
چرا محققان می خواستند تفاوت بین انسان و شامپانزه را بررسی کنند؟
"من معتقدم که مغز کلید درک آن چیزی است که انسان ها را انسان می کند. چگونه شد که انسان ها می توانند از مغز خود به گونه ای استفاده کنند که بتوانند جوامعی بسازند، فرزندان خود را آموزش دهند و فناوری پیشرفته را توسعه دهند؟"
یوهان یاکوبسون معتقد است که در آینده یافتههای جدید ممکن است به پاسخ پرسش های مبتنی بر ژنتیک و مربوط به اختلالات روانپزشکی مانند اسکیزوفرنی کمک کند، اختلالی که به نظر میرسد منحصر به انسان باشد..
"اما تا رسیدن به آن نقطه راه زیادی در پیش است، زیرا به جای انجام تحقیقات بیشتر بر روی دو درصد از DNA رمزگذاری شده، اکنون ممکن است مجبور شویم به عمق ۱۰۰ درصدی آن بپردازیم که بسیار پیچیده تر است. "
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
sciencedaily
دیدگاه تان را بنویسید