آریتمی قلب چیست؟ علائم،تشخیص و درمان
آریتمی قلب حالتی است که ضربان قلب غیر عادی و یا نامنظم باشه، خیلی تند ، خیلی کند و یا نامنطم باشه!!!که با علائمی همچون سرگیجه ، کم آوردن نفس و تپش و لرزش خود را نشون میده. علل بروز این اختلال متفاوته مثلا عواملی چون اضطراب ، استرس ، مصرف دخانیات ، سابقه خانوادگی و ... شامل میشه...
آریتمی ضربان قلب نامنظم است. این بدان معناست که قلب شما از ریتم معمول خود خارج است.
ممکن است احساس کنید قلب شما ضربان را از دست می دهد ،یا ضربان اضافه می کند یا "لرزیدن" است. ممکن است احساس کنید خیلی سریع می تپد (که پزشکان آن را تاکی کاردی مینامند) یا خیلی کند (به نام برادی کاردی). یا ممکن است متوجه چیزی نشوید.
آریتمی می تواند یک وضعیت اضطراری باشد ، یا بی ضرر باشد. اگر احساس می کنید با ضربان قلب شما اتفاق غیرمعمولی رخ داده است ، بلافاصله از کمک پزشکی استفاده کنید تا پزشکان بتوانند علت این اتفاق را بفهمند و در مورد آن چه باید بکنید.
همچنین ببینید:
علائم آریتمی
آریتمی می تواند بدون علامت باشد ، به این معنی که هیچ علائمی مشاهده نمی کنید.پزشک شما ممکن است در هنگام معاینه بدنی ضربان قلب نامنظمی را مشاهده کند.
اگر علائمی دارید ، ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تپش قلب (احساس ضربان قلب فراموش شده ، بال زدن یا "تلنگر")
در قفسه سینه خود می کوبید
سرگیجه یا احساس سبکی سر
غش کردن
تنگی نفس
درد یا گرفتگی قفسه سینه
ضعف یا خستگی (احساس خستگی زیاد)
اضطراب
تاری دید
تعریق
دلایل آریتمی
حتی اگر قلب شما سالم باشد می توانید آریتمی داشته باشید. یا ممکن است به دلیل موارد زیر اتفاق بیفتد:
بیماری قلبی
تعادل غلط الکترولیت ها (مانند سدیم یا پتاسیم) در خون شما
آسیب قلبی یا تغییراتی مانند کاهش جریان خون یا سفتی بافت قلب
روند بهبودی پس از جراحی قلب
داروهای خاص
مشکلات سیگنال های الکتریکی در قلب شما
احساسات ، استرس یا تعجب شدید
مواردی در زندگی روزمره مانند الکل ، تنباکو ، کافئین ، یا ورزش
مواردی که احتمال آریتمی شما را بیشتر می کند شامل موارد زیر است:
سن. با افزایش سن احتمال آن بالا می رود.
ژن ها. اگر یکی از نزدیکان شما آریتمی داشته باشد احتمال ابتلای شما بیشتر خواهد بود. برخی از انواع بیماری های قلبی نیز در خانواده ها وجود دارد.
شیوه زندگی. الکل ، دخانیات و داروهای تفریحی می توانند خطر شما را افزایش دهند.
شرایط پزشکی. فشار خون بالا ، دیابت ، پایین بودن قند خون ، چاقی ، آپنه خواب و اختلالات خود ایمنی از جمله مواردی است که ممکن است باعث مشکلات ریتم قلب شود.
محیط. مواردی که در جهان پیرامون شما وجود دارد ، مانند آلودگی هوا ، احتمال آریتمی را بیشتر می کند.
انواع آریتمی ها
آریتمی ها بر اساس محل وقوعشان تقسیم میشوند. اگر آنها از بطن ها یا اتاق های پایینی قلب شما شروع شوند ، بطن نامیده میشوند. وقتی آنها از دهلیز یا اتاق فوقانی شروع میشوند ، فوق بطنی نامیده میشوند.
همچنین ببینید:
پزشکان همچنین آنها را بر اساس تأثیر آنها بر ضربان قلب در حال استراحت دسته بندی میکنند. برادی کاردی ضربان قلب کمتر از 60 ضربان در دقیقه است. تاکی کاردی بیش از 100 ضربان در دقیقه است.
آریتمی های فوق بطنی شامل موارد زیر است:
انقباضات دهلیزی زودرس. این ضربات اضافی اولیه است. آنها بی ضرر هستند و معمولاً نیازی به درمان ندارند.
فیبریلاسیون دهلیزی (AFib). اتاق های فوقانی قلب شما به روشی غیرمعمول منقبض می شوند. قلب شما ممکن است بیش از 400 بار در دقیقه ضربان قلب شما را بگیرد.
بال زدن دهلیزی. این حالت معمولاً منظم تر از فیبریلاسیون دهلیزی است. این اتفاق بیشتر در افرادی که بیماری قلبی دارند و در هفته اول پس از جراحی قلب اتفاق می افتد. اغلب به فیبریلاسیون دهلیزی تغییر می کند.
تاکی کاردی فوق بطنی پاروکسیسم (PSVT). این ضربان قلب سریع ، معمولاً با ریتم منظم استکه شروع و ناگهان پایان می یابد.
تاکی کاردی های مسیر لوازم جانبی. به دلیل وجود یک مسیر اضافی بین اتاق های بالا و پایین قلب ، می توانید ضربان قلب سریع داشته باشید. آن را به عنوان یک جاده اضافی در مسیر بازگشت به خانه و همچنین مسیر معمول خود در نظر بگیرید. وقتی این اتفاق در قلب شما می افتد ، می تواند باعث یک ریتم سریع شود.
تاکی کاردی بازگشتی گره AV (AVNRT). این مساله در اثر یک مسیر اضافی از طریق بخشی از قلب شما به نام گره AV ایجاد می شود. می تواند باعث تپش قلب ، غش یا نارسایی قلبی شود.
آریتمی های بطنی شامل موارد زیر است:
انقباضات بطنی زودرس (PVC). اینها از جمله آریتمی های شایع هستند. آنها "ضربان قلب فراموش شده" هستند که بسیاری از ما گاهی اوقات احساس می کنیم.
تاکی کاردی بطنی (V-tach). این یک ریتم سریع قلب است که از اتاق های پایین قلب شما شروع می شود. از آنجا که قلب شما خیلی تند می زند ، نمی تواند به اندازه کافی خون پر شود. این می تواند یک آریتمی جدی باشد ، به خصوص در افرادی که بیماری قلبی دارند و ممکن است با سایر علائم مرتبط باشد.
فیبریلاسیون بطنی (V-fib). این اتفاق زمانی رخ می دهد که اتاق های تحتانی قلب شما لرزیده و نمی توانند خون را به بقیه بدن پمپ کنند. این یک اورژانس پزشکی است که باید در اسرع وقت با CPR و دفیبریلاسیون درمان شود.
سندرم QT طولانی. اتاق های تحتانی قلب شما مدت زیادی طول میکشد و آزاد میشوند. این ممکن است باعث مشکلات خطرناک ریتم و مرگ شود.
نوع دیگری از آریتمی ، بردیاریتمی ، ریتم کند به دلیل بیماری در سیستم الکتریکی قلب شما یا به دلیل دارو است. این ممکن است باعث شود شما از دنیا بروید یا احساس راحتی کنید. انواع برادی آریتمی عبارتند از:
اختلال در عملکرد گره سینوسی. این امر به دلیل مشکلی در گره سینوسی قلب شما ، ضربان ساز طبیعی آن ایجاد میشود.
بلوک قلبی. هنگام حرکت از گره سینوسی قلب به اتاق های تحتانی آن ، تأخیر یا بلوکی از تکانه الکتریکی وجود دارد.
تشخیص آریتمی
برای تشخیص آریتمی یا یافتن علت آن ، پزشکان از آزمایشاتی استفاده می کنند از جمله:
EKG نوار قلب فعالیت الکتریکی قلب شما را ثبت می کند. برای آزمایش سریع و بدون درد ، که در مطب پزشک انجام میدهید ، تکه های الکترود کوچکی روی سینه ، بازوها و پاها میپوشید.
مانیتور هولتر. این یک EKG قابل حمل (به اصطلاح "نوار قلب آمپولاتور" یا نوار قلب) به اندازه کارت پستال یا دوربین دیجیتال است که برای 1 تا 2 روز یا حداکثر 2 هفته استفاده خواهید کرد. این آزمایش حرکت سیگنال های الکتریکی یا امواج را از طریق قلب شما اندازه گیری می کند. این سیگنال ها به قلب شما میگویند که منقبض (فشرده) شده و خون را پمپاژ کند. شما باید الکترودهایی را به پوست خود بچسبانید. این بدون درد است ، اگرچه برخی از افراد از نوار استفاده شده برای اتصال الکترودها به قفسه سینه ، تحریک پوستی خفیف دارند. هنگام پوشیدن الکترود میتوانید همه کارها را انجام دهید ، جز دوش گرفتن یا استحمام. پس از دوره آزمایش ، دوباره به دکتر مراجعه خواهید کرد. آنها اطلاعات را بارگیری می کنند.
نمایشگر رویداد. اگر علائم شما اغلب اتفاق نمیافتد ، پزشک ممکن است به شما پیشنهاد دهد که یکی از این موارد را بپوشید ، معمولاً برای حدود یک ماه. با فشار دادن یک دکمه ، فعالیت الکتریکی قلب شما را برای چند دقیقه ضبط و ذخیره میکند. سعی کنید هنگامی که علائم را مشاهده کردید یک مطالعه را انجام دهید. پزشک شما نتایج را تفسیر میکند.
ضبط حلقه قابل کاشت. پزشک شما آن را زیر پوست شما قرار می دهد ، جایی که به طور مداوم فعالیت الکتریکی قلب شما را ثبت می کند.
تست اضطراب. تست های استرس انواع مختلفی دارند. هدف این است که بررسی کنید قلب شما قبل از اینکه دچار مشکل ریتم یا خون کافی نشوید ، چه میزان استرس را کنترل میکند. برای رایج ترین نوع تست استرس ، هنگام تهیه EKG با تردمیل راه می روید یا دوچرخه ثابت رکاب می زنید و ضربان قلب و فشار خون را کنترل میکنید. تکنسین ها به آرامی سطح شدت ورزش شما را بالا می برند.
اکوکاردیوگرام در این آزمایش از سونوگرافی برای بررسی عضله قلب و دریچه های شما استفاده می شود.
کاتتریزاسیون قلب. پزشک شما یک لوله باریک و بلند را که کاتتر نامیده می شود ، وارد رگ خونی در بازو یا پا می کند. آنها با کمک دستگاه اشعه ایکس ویژه آن را به قلب شما راهنمایی می کنند. سپس ، آنها از طریق کاتتر رنگ تزریق می کنند تا به شما کمک کند فیلم های اشعه ایکس از دریچههای قلب ، عروق کرونر و اتاقهای شما تهیه شود.
مطالعه الکتروفیزیولوژی. این آزمایش فعالیت های الکتریکی قلب و مسیرهای شما را ثبت می کند. این می تواند به شما کمک کند دریابید که چه چیزی باعث مشکلات ریتم قلب می شود و بهترین روش درمانی را برای شما پیدا می کند. در طول آزمایش ، پزشک شما با خیال راحت ریتم غیر معمول قلب شما را تحریک می کند. سپس ، آنها ممکن است داروهایی به شما بدهند تا ببینید کدام یک از آنها بهتر کنترل می کند یا اینکه ببینید چه روش یا دستگاهی برای درمان آن نیاز دارید.
تست میز شیب سر به بالا. پزشکان از این آزمایش استفاده می کنند تا بفهمند چه عواملی باعث ضعف های مغزی می شوند. این تفاوت در ضربان قلب و فشار خون هنگام ایستادن و دراز کشیدن را اندازه گیری می کند. این تست را در آزمایشگاه خواهید گرفت. در حالی که EKG می گیرید ، روی برانکارد دراز می کشید ، از زوایای مختلف متمایل می شود و متخصصان فشار خون و سطح اکسیژن شما را بررسی میکنند. این نشان می دهد که آیا علائم فوت به دلیل سیستم الکتریکی ، سیستم عصبی یا سیستم عروقی شما است.
درمان آریتمی
درمان بستگی به نوع آریتمی شما دارد. پزشک شما ممکن است یک یا چند مورد از این موارد را توصیه کند.
داروها
داروهایی که ریتم ناموزون قلب را درمان می کنند عبارتند از:
آدنوزین (آدنوکارد)
آتروپین (آتروپن)
مسدود کننده های بتا
مسدود کننده های کانال کلسیم
دیگوکسین (Digitek ، Digox ، Lanoxin)
مسدود کننده های کانال پتاسیم
مسدود کننده های کانال سدیم
مانور واگال
این تکنیک ها با تأثیر بر عصب واگ بدن شما را به آرامش سوق می دهند که به شما در کنترل ضربان قلب کمک می کند. پزشک ممکن است به شما بگوید:
سرفه کنید
نفس خود را نگه دارید و پایین بیایید (مانور والسالوا)
دراز کشیدن
یک حوله سرد و مرطوب را روی صورت خود قرار دهید
جراحی الکتریکی
اگر داروها نتوانند ریتم ناهموار قلب را کنترل کنند (مانند فیبریلاسیون دهلیزی) ، ممکن است به جراحی قلب نیاز داشته باشید. برای این منظور ، پزشکان شما را تحت فشار قرار داده و سپس یک شوک الکتریکی به دیواره قفسه سینه شما می فرستند تا ریتم منظم قلب شما را تحریک کند.
ضربان ساز
این دستگاه برای حفظ ضربان قلب ایمن ، تکانه های الکتریکی کوچکی را به عضله قلب شما می فرستد. این شامل یک مولد نبض است که باتری و یک کامپیوتر کوچک را در خود جای داده و سیم هایی را به بدن می فرستد که به عضله قلب می رسند.
دفیبریلاتور قلب و عروق قابل کاشت (ICD)
پزشکان عمدتا از ICD برای درمان تاکی کاردی بطنی و فیبریلاسیون بطنی (دو ریتم قلب تهدید کننده زندگی) استفاده می کنند.
ICD به طور مداوم ریتم قلب شما را ردیابی می کند. وقتی ریتم خیلی سریع و غیرمعمولی را تشخیص می دهد ، یک شوک الکتریکی به عضله قلب وارد می کند تا باعث شود دوباره در یک ریتم منظم ضرب شود. ICD دارای دو قسمت است: لیدها و یک پالس ساز. این سیمها از سیمها و حسگرهایی تشکیل شده اند که ریتم قلب را کنترل می کنند و انرژی مورد استفاده برای گام برداشتن یا دفیبریلاسیون را تحویل می دهند. این ژنراتور باتری و یک کامپیوتر کوچک را در خود جای داده است. انرژی تا زمانی که مورد نیاز باشد در باتری ذخیره می شود. رایانه اطلاعات را از لیدها دریافت می کند تا نحوه ضربان قلب را تعیین کند.
پزشک شما ICD را برنامه ریزی می کند تا شامل یک یا همه عملکردهای زیر باشد:
قدم زدن ضد تاکی کاردی (ATP). مجموعه ای از تکانه های الکتریکی کوچک به عضله قلب ، سرعت و ریتم منظم را بازیابی می کند.
کاردیوورژن ممکن است همزمان با ضربان قلب برای بازیابی ریتم منظم ، دچار شوک کم انرژی شوید.
کمبود دیابت هنگامی که ضربان قلب شما به طور خطرناکی سریع یا ناهموار است ، عضله قلب شما برای بازیابی ریتم منظم دچار شوک انرژی بالاتر می شود.
قدم زدن ضد برادی کاردی. بسیاری از ICD ها برای کاهش ریتم قلب در صورت کند شدن بیش از حد ، ضربان قلب پشتیبان می دهند.
انواع مختلف ICD وجود دارد ، از جمله:
ICD تک محفظه. یک سرب در بطن راست متصل می شود. در صورت نیاز ، انرژی به بطن منتقل می شود تا ریتم طبیعی قلب را بازیابی کند.
ICD دو محفظه. سرب ها در دهلیز راست و بطن راست متصل می شوند. انرژی می تواند به دهلیز راست و سپس به بطن راست منتقل شود و به قلب شما کمک کند تا در یک توالی طبیعی حرکت کند.
ICD دو طرفه. سرب ها در دهلیز راست ، بطن راست و سینوس کرونر مجاور بطن چپ متصل می شوند. این تکنیک به روش کارآمدتری به ضربان قلب کمک می کند و به طور خاص برای بیماران مبتلا به نارسایی قلبی استفاده می شود.
پزشک تعیین می کند که کدام نوع ICD برای شما مناسب است. قبل از کاشت ICD ، از پزشک خود بپرسید چه داروهایی را می توانید مصرف کنید. ممکن است پزشک از شما بخواهد قبل از انجام این روش مصرف برخی از داروها را متوقف کنید. دستورالعمل های خاصی دریافت خواهید کرد.
بعد از کاشت ، ممکن است متوجه شوک کم انرژی شوید. یا ممکن است مانند لرزش در سینه شما احساس شود. شوک پرانرژی فقط یک ثانیه طول می کشد اما می تواند صدمه ببیند. بعضی از افراد می گویند احساس می شود با چوب بیس بال ضربه می خورید یا توسط اسب لگد می شوید. بیشتر افراد این احساس را بیشتر در پشت خود دارند تا سینه. اگر احساس شوک کردید ، بنشینید یا دراز بکشید زیرا ممکن است بیهوش شوید.
با پزشک خود درمورد اینکه در صورت شوکه شدن چه کاری انجام دهید ، صحبت کنید. اگر شوکه شدید ، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
فرسایش کاتتر
تصور کنید که این روش برای حل یک مشکل الکتریکی در قلب شما دوباره در حال سیم کشی است.
پزشک کاتتر را از طریق پای شما وارد می کند. این انرژی الکتریکی با فرکانس بالا را به یک قسمت کوچک در قلب شما می رساند که باعث ریتم غیر معمول می شود. این انرژی مسیر ریتم غیرمعمول را "قطع" می کند.
پزشکان از روش فرسایش برای درمان بیشتر PSVT ها ، بال زدن دهلیزی ، فیبریلاسیون دهلیزی و برخی تاکی کاردیاهای دهلیزی و بطنی استفاده می کنند.
جراحی قلب برای آریتمی
روش پیچ و خم یک نوع جراحی برای اصلاح فیبریلاسیون دهلیزی است. جراح شما یک سری یا "پیچ و خم" از برش های اتاق فوقانی قلب شما ایجاد می کند. هدف این است که تکانه های الکتریکی قلب خود را فقط در مسیرهای خاص نگه دارید. برخی از افراد پس از آن به ضربان ساز قلب نیاز دارند.
پزشک شما ممکن است روش های دیگری مانند بای پس کرونر را برای درمان سایر اشکال بیماری قلبی توصیه کند.
عوارض آریتمی
بدون درمان ، ریتم ناهموار قلب می تواند مشکلات خطرناکی مانند موارد زیر ایجاد کند:
بیماری آلزایمر و زوال عقل. این اختلالات شناختی ممکن است اتفاق بیفتد زیرا مغز شما با گذشت زمان خون کافی دریافت نمی کند.
نارسایی قلبی. قلب شما ممکن است پس از آریتمی های مکرر ، به همان خوبی که باید پمپاژ نکند.
سکته. خونی که در دهلیزهای شما باقی مانده می تواند لخته شود. اگر لخته به مغز شما راه پیدا کند ، ممکن است باعث سکته شود.
ایست قلبی. V-fib می تواند باعث توقف قلب شما شود.
نگرانی های رانندگی ایمن
اگر آریتمی داشته باشید ، می توانید پشت فرمان بیهوش شوید. این می تواند شما ، سایر رانندگان ، عابران پیاده و املاک را در معرض خطر بزرگی قرار دهد.
برای اینکه بفهمید آیا می توانید با خیال راحت رانندگی کنید ، دکتر شما موارد زیر را بررسی می کند:
چه نوع آریتمی دارید
چقدر جدی است
درمانی که برای آن دریافت می کنید (در صورت وجود)
هر چند وقت یکبار علائم دارید و چقدر جدی هستند
اگر علائمی ندارید و هیچ مشکلی جدی در ریتم قلب نداشته اید ، باید مانند همیشه رانندگی کنید. اگر داروها آریتمی شما را کنترل میکنند ، ممکن است پزشک برای شما رانندگی نیز چراغ سبز نشان دهد.
علاوه بر داروهای پزشکی برای کمک به کنترل ریتم قلب ، ممکن است دو روش درمانی دیگر نیز داشته باشید. هر دو شما را برای مدتی از صندلی راننده دور می کنند:
آبلیشن: این روش درمانی معمولاً حدود یک هفته شما را به صندلی مسافر محدود می کند. بسته به سابقه پزشکی ممکن است مدت طولانی تری شما را در آنجا نگه دارد.
دفیبریلاتور قلب و عروق قابل کاشت: معمولاً بعد از گرفتن ICD ، از شما خواسته می شود که به مدت یک هفته رانندگی نکنید. اگر بعد از غش کردن یا زنده ماندن از ایست قلبی ICD گرفتید ، ممکن است مجبور شوید چندین ماه صبر کنید تا دوباره پشت فرمان بنشینید.
اگر ICD داشته باشید به هیچ وجه نمی توانید از نظر تجاری (مانند کامیون حمل و نقل یا تاکسی) رانندگی کنید.
پیشگیری از آریتمی
همیشه نمی توانید از آریتمی جلوگیری کنید. معاینات منظم با پزشک می تواند مانع از بروز مشکلات ریتم قلب بیشتر شود. مطمئن باشید که آنها همه داروهای مصرفی شما را می دانند. برخی از داروهای سرماخوردگی و سرفه می توانند باعث آریتمی شوند ، بنابراین قبل از استفاده با پزشک خود صحبت کنید.
آنها همچنین ممکن است برخی از تغییر در سبک زندگی را توصیه کنند:
رژیم غذایی سالم داشته باشید. مقدار زیادی میوه و سبزیجات ، ماهی و پروتئین های گیاهی دریافت کنید. از مصرف چربی های اشباع و ترانس خودداری کنید.
کلسترول و فشار خون را تحت کنترل داشته باشید.
سیگار نکشید
وزن سالم داشته باشید.
به طور منظم تمرین کن.
استرس را مدیریت کنید.
الکل و کافئین را محدود کنید.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
webmd
دیدگاه تان را بنویسید