فروشگاه دیابت مال
کد خبر: 806

راه پیشگیری از عوارض چشمی دیابتی ها

برای پیشگیری از عوارض چشمی ما باید اولا قند خونمون رو کنترل کنیم، هموگلوبین ای وان سی مون‌ رو با نظر پزشک مون پایین نگه داریم. فشار خون در پیشرفت درگیری چشمی بسیار مهمه و بنابراین فشار خون را کنترل کنیم و در نهایت چربی خون ما هم باید کنترل شود ...

با توجه به سوالات متعدد مخاطبین پزشک من در مورد راه پیشگیری از عوارض چشمی دیابتی ها، ویدئو زیر ضبط و منتشر شده است:

راه پیشگیری از عوارض چشمی دیابتی ها 

دکتر مهاجری تهرانی فوق تخصص غدد پاسخ می‌دهد:

راه پیشگیری از عوارض چشمی دیابتی ها

سلام عرض می‌کنم خدمت دوستان عزیز دیابتی و همه عزیزانی که این برنامه را نگاه می‌کنند.

امروز مایل هستم راجع به درگیری چشمی در بیماری دیابت صحبت بکنم، چون شما می‌دونید که یکی از مهم‌ترین عوارض بیماری دیابت رتینوپاتی یا درگیری چشم است و متاسفانه در دنیا شایع‌ترین علت نابینایی و کوری بیماری دیابت است و در کشور خودمان هم متأسفانه شایع‌ترین علت نابینایی بیماری دیابت است.

همچنین ببینید:

آب مروارید چیست؟ علامت و عوارض آن

در حقیقت درگیری چشمی یا رتینوپاتی می‌تونه که باعث کاهش دید عزیزان دیابتی بشه و در نهایت حتی می‌تواند پیشرفت کنه و بره به سمت نابینای مطلق یا کوری. اگر که دقت نکنیم و قند خون را کنترل نکنیم و درمان هایی که این جلسه خدمتان صحبت می‌کنم بهش توجه نکنیم ممکنه که دچار این عارضه بشیم.

ولی کسانی که دیابتشون کنترل است و اهمیت داره براشون، معمولاً به این عارضه مبتلا نمی‌شوند و اگر هم مبتلا بشن فرم خفیفش است و درمان خواهند شد.

معمولاً رتینوپاتی و درگیری چشمی در بیماری دیابت تا زمانی که پیشرفت نکند هیچ علامتی ندارد و این خیلی مهمه که بیماران نباید منتظر علائم درگیری چشمی بشن و حتماً غربالگری از نظر درگیری چشمی براشون صورت بگیرد، یعنی چی؟ یعنی بیماران دیابتی نوع یک که تحت درمان انسولین هستند و از همان ابتدا انسولین می‌زنند، لازم هست که بعد از ۳ تا ۵ سال بعد از شروع بیماری مراجعه بکنند به متخصصین چشم و یا همکاران فوق تخصص شبکیه یا رتین که از نظر عارضه درگیری چشم مورد ارزیابی قرار بگیرند و پس از آن سالانه یا به فواصلی که همکاران چشم ما تعیین می‌کنند، تعیین بشه براشون که مراجعه کنند و بررسی بشند که آیا دیابت باعث عوارض چشمی براشون شده یا نه ؟ 

بیماران دیابتی نوع دو که تحت درمان داروی خوراکی هستند، از بدو تشخیص بیماری دیابت، باید که اولین بار غربالگری چشم براشون صورت بگیرد. یعنی بعد از فهمیدن اینکه بیماری دیابت دارند حتماً مراجعه می‌کنند و چشمشون بررسی بشه. شبکیه یا اون پرده‌ای که ته چشم ما است و تصویر می‌افته تو اون پرده باید بررسی بشه که ببینیم که آیا دچار خونریزی شبکیه شدن یا نه، عروق جدید ایجاد شده یا نه، که متخصصین چشم کار می‌کنند و بعد از اینکه از این نظر در زمان تشخیص بررسی شدن مجدد سالانه این غربالگری یا این ویزیت‌ های چشم باید ادامه پیدا کنه.

علائم درگیری شبکیه معمولا به صورت تاری دید هست و لکه های سیاه در میدان بینایی، یعنی بیمار دیابتی اگر دچار درگیری شبکیه بشه، یک دفعه یک سری لکه های بزرگی در میدان بیناییشون به صورت سیاه می‌افتد. یعنی قسمت هایی رو نمی‌بینه و بقیه قسمت ها رو می‌بینه، واضح هم می‌بینه ولی قسمت های خاصی ممکن است اصلا نبینه و اگر این درگیری پیشرفت کنه این لکه های سیاه گسترش پیدا می‌کنه و بزرگتر و بزرگتر میشه. ممکن است اختلال دید در مرکز وجود داشته باشه که خودش را به صورت اختلال در خوندن نشون میده، یعنی بیمار میگه من نمی‌تونم درست کتاب بخونم یا در رانندگی ممکنه اختلال نشون بده و در نهایت ممکنه اختلال در تمایز رنگ‌ ها هم برایشان وجود داشته باشه، یعنی رنگ ها را نتونن از هم تشخیص بدن این چه رنگی هست و ماده دیگه چه رنگی هست؟ چه جوری تشخیص داده میشه؟ 

همچنین ببینید:

چند نکته برای جلوگیری از خستگی چشم

معمولاً با دیدن شبکیه و دیدن ته چشم است که معمولا یک قطره‌ای در چشم شما ریخته میشه تا مردمک چشمتون باز بشه و متخصص چشم بتونه تهش رو ببینه.

گاهی اوقات ممکنه که از دوربین‌ های دیجیتال استفاده بشه و عکس شبکیه شما گرفته بشه توسط تکنسین ها و این عکس، عکس شبکه ارسال بشه برای متخصصین شبکیه یا متخصصین چشم ببینند که آیا درگیری شبکیه شما دارید یا ندارید و در نهایت اگر شک وجود داشته باشه حتی ممکنه که لازم بشه که آنژیوگرافی شبکیه هم براتون انجام بشه. درمان درگیری چشم معمولاً با لیزر است، که توسط لیزر عروق جدیدی که در شبکیه ایجاد شده و خونریزی می‌کنند و باعث اختلال دید شما می‌شوند معمولاً با لیزر سوزاننده میشه. ممکنه که به داخل شبکیه لازم باشه که تزریقاتی انجام بشه توسط همکاران چشم ما و در نهایت ممکن است که به ویتره یا اون قسمت دایره‌ای یا کره‌ای که در چشم وجود داره یک مایعی داره که ممکنه لازم باشه اون خارج بشه که بهش ویترکتومی گفته میشه که کمک به دید شما میکنه. بعد از این اعمال هم معمولا دید شما بر می‌گرده و اگر خیلی پیشرفته نباشه جلوی پیشرفتش گرفته میشه.

البته عوارض دیگری هم در چشم داریم در بیماران دیابتی، مثل کاتاراکت یا آب مروارید که در دیابتی ها شایع تر است یا گلوکوم یا آب سیاه که باز وجود دارد در کاتاراکت ممکنه تاری در کل بینایی وجود داشته باشه که لازم هست آب مروارید خارج بشه، اعمال جراحی خیلی راحتی داره و معمولا بعد از یک روز یا همان روز بیمار مرخص میشه و یک لنز دیگری در محل عدسی چشم قرار داده میشه برای پیشگیری از عوارض چشمی ما باید اولا قند خونمون رو کنترل کنیم، هموگلوبین ای وان سی مونرو با نظر پزشک مون پایین نگه داریم، فشار خون در پیشرفت درگیری چشمی بسیار مهمه و بنابراین فشار خون را کنترل کنیم و در نهایت چربی خون ما هم باید کنترل شود و خوشبختانه امروزه دارو هایی که وجود داره برای کاهش چربی خون، به راحتی ما می‌توانیم چربی خون را پایین بیاوریم.

بنابراین سه عامل کنترل قند خون، کنترل فشار خون  کنترل چربی خون در پیشرفته درگیری چشمی و خونریزی‌ های شبکیه بسیار موثر خواهند بود.

موفق باشید.

دیدگاه تان را بنویسید

 

x