صفر تا صد واکسن آسترازنکا برای دیابتی ها : بررسی عوارض و ویژگی های واکسن کرونای استرازنکا
واکسن آسترازنکا از جمله واکسن هایی است که می تواند از ابتلا به کرونا از نوع شدید تا حد زیادی پیشگیری کند
واکسن آسترازنکا برای بزرگسالان بالای ۵۰ سال و افرادی که با مشکلات مزمن از جمله دیابت زندگی می کنند مناسب است. موارد بسیار نادری وجود داشته است که افراد پس از دریافت واکسن آسترازنکا دچار نوع بسیار نادری از لخته شدن خون شده اند.
مهم است بدانید که مزایای واکسن آسترازنکا بیشتر از خطر احتمالی لخته شدن خون در برخی افراد ، از جمله افراد مبتلا به دیابت است. تنها حدود ۴ دوز واکسن در هر میلیون دوز با لخته شدن خون ارتباط داشته است .
مزایای واکسن آسترازنکا در بزرگسالان در هر گروه سنی بیشتر از خطرات آن است. با این حال ، موارد بسیار نادری از لخته شدن خون در افراد دارای پلاکت خون پایین پس از واکسیناسیون گزارش شده است.
همچنین ببینید:
صفر تا صد واکسن اسپوتنیک روسیه برای دیابتی ها ، بررسی عوارض و ویژگی های واکسن کرونای اسپوتنیک
مزایا و خطرات ناشی از واکسن آسترازنکا
واکسن آسترازنکا در جلوگیری از بستری شدن، بستری در بخش مراقبت های ویژه (ICU) و مرگ و میر ناشی از ابتلا به ویروس کرونا موثر بوده است. شایع ترین عوارض جانبی معمولاً خفیف یا متوسط بوده است و طی چند روز نیز بهتر می شود. جدی ترین عوارض جانبی موارد بسیار نادر لخته غیر معمول خون در افراد دارای سطح پایین پلاکت خون بوده است که تخمین زده می شود که ممکن است در ۱ نفر از هر ۱۰۰۰۰۰ فرد واکسینه شده رخ می دهد. در صورت بروز علائم ، افراد باید به دنبال کمک پزشکی باشند.
تجزیه و تحلیل ها نشان داده است که این واکسن به پیشگیری از بستری شدن در بیمارستان ها ، بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه و پیشگیری از مرگ و میر ناشی از ابتلا به ویروس کرونا کمک بسیاری می کند. همچنین بررسی به تجزیه و تحلیل مفروضات مختلف در زمینه چگونگی و چرایی ایجاد لخته خون پرداختند. این بررسی ها نشان داد که مزایای واکسیناسیون با افزایش سن و میزان عفونت افزایش می یابد.
واکسن آسترازنکا در اتحادیه اروپا تأیید شده است زیرا مزایای آن بیشتر از خطرات آن برای فردی است که به طور بالقوه در معرض عامل ایجاد کننده بیماری قرار دارد.
اگرچه تجزیه و تحلیل ها ممکن است با در دسترس قرار گرفتن داده های جدید تغییر کنند ، اما ممکن است کشورهای عضو اتحادیه اروپا را راهنمایی کند که استراتژی های واکسیناسیون خود را بسته به میزان عفونت و سن افرادی که هنوز نیاز به واکسینه شدن دارند ، تنظیم کنند.
دوز دوم واکسن آسترازنکا
اتحادیه توصیه کرده است که دوز دوم را بین ۴ تا ۱۲ هفته پس از دریافت اولین دوز ، دریافت کنید .
اتحادیه ی اروپا توصیه هایی را برای تجویز دوز دوم پس از فاصله بیشتر از ۴ تا ۱۲ هفته داشته است ؛ برای عدم دریافت دوز دوم یا دریافت واکسن mRNA به عنوان دوز دوم .
همچنین ببینید:
با این حال پیگیری کافی برای تعیین اینکه آیا خطر لخته شدن خون (درصورت پایین بودن سطح پلاکت ) پس از دوز دوم با خطر این اتفاق بعد از دوز اول متفاوت است یا خیر، وجود نداشته است. و در حال حاضر هیچ داده مشخصی برای تغییر توصیه های فعلی وجود ندارد .
منابع داده ها و عدم قطعیت
این کمیته از داده های مرکز پیشگیری و کنترل بیماری های اروپایی و کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای تعیین تعداد موارد بستری یا مرگ در گروه های سنی مختلف در نقاط دارای میزان زیاد ، متوسط و پایین عفونت استفاده کرد. با استفاده از داده های مطالعات مشاهده ای ، تعداد رویدادهایی که واکسن از آنها جلوگیری می کند مشخص شد.
برای محاسبه خطر لخته شدن خون درصورت پایین بودن پلاکت خون ، کمیته از داده های گزارش شده به پایگاه داده اروپایی برای عوارض جانبی استفاده کرد.
همانطور که عدم قطعیت در مورد بسیاری از تجزیه و تحلیل های مبتنی بر جمعیت صدق می کند ، در این باره نیز برخی عدم قطعیت ها وجود دارد. این عدم قطعیت ها ناشی از فقدان داده های یکنواخت در سراسر اتحادیه اروپا ، تأخیر احتمالی در گزارش عوارض جانبی ، عوارض جانبی احتمالی گزارش نشده و داده های محدود از مطالعات مشاهده ای است. با در دسترس قرار گرفتن داده های بیشتر ، برآورد مزایا و خطرات را می توان به روز کرد.
اطلاعات بیشتر در مورد واکسن آسترازنکا
واکسن آسترازنکا منجر به پیشگیری از ابتلا به بیماری ناشی از کروناویروس در افراد ۱۸ سال به بالامی شود این واکسن از یک ویروس دیگر (از خانواده آدنوویروس) تشکیل شده است که تغییر کرده و حاوی ژن ساخت پروتئین سمبله است. واکسن حاوی خود ویروس نیست و نمی تواند باعث ایجاد کرونا شود.
واکسن آسترازنکا چه عوارض جانبی دارد؟
مانند همه داروها ، واکسن ها نیز می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند. بسیاری از افراد عوارض جانبی بروز نمی دهند .
برای واکسن آسترازنکا (مانند سایر واکسن ها) ، اکثریت قریب به اتفاق عوارض جانبی خفیف و کوتاه مدت هستند.
شایع ترین عوارض جانبی عبارتند از احساس ناراحتی در محل تزریق ، یا احساس ناخوشی ، خستگی یا تب ، سردرد ، احساس بیماری یا درد مفاصل یا عضلات. برای درمان هر یک از این عوارض جانبی می توانید پاراستامول (استامینوفن) مصرف کنید.
اغلب عوارض جانبی نشانه این است که واکسن وظیفه خود را انجام می دهد: ممکن است در مورد بسیاری از واکسن ها برخی از افراد احساس ناراحتی کنند زیرا سیستم ایمنی بدن آنها به پروتئین پاسخ می دهد ، اما این علایم نشانه بیماری کووید نیستند و واکسن به شما کرونا نمی دهد.
اینها عوارضی است که تاکنون گزارش شده است:
بسیار شایع (ممکن است بیش از ۱ نفر از هر ۱۰ نفر را تحت تأثیر قرار دهد) :
حساسیت ، درد ، گرما ، خارش یا کبودی در محل تزریق
فرد به طور کلی احساس ناخوشی می کند
احساس خستگی
لرز یا احساس تب
سردرد
حالت تهوع
درد مفاصل یا عضلات
شایع (ممکن است ۱ نفر از هر ۱۰ نفر را تحت تأثیر قرار دهد):
تورم ، قرمزی در محل تزریق
تب
استفراغ یا اسهال
علائم شبیه آنفولانزا ، مانند بالا رفتن دمای بدن ، لرز ، درد عضلانی ، گلو درد ، آبریزش بینی ، سرفه
علایمی که شایع نیستند (ممکن است ۱ نفر از ۱۰۰ نفر را تحت تأثیر قرار دهد):
سرگیجه
کاهش اشتها
درد شکم
تورم غدد لنفاوی
تعریق زیاد ، خارش پوست یا بثورات پوستی
علایم به شدت نادر:
واکنش آلرژیک شدید (آنافیلاکسی)
حوادث مرتبط با التهاب سیستم عصبی ، که ممکن است باعث بی حسی ، سوزن سوزن شدن بدن و یا از دست دادن احساس شود. هنوز تأیید نشده است که آیا این وقایع ناشی از واکسن بوده است یا خیر.
در صورت پایین بودن سطح پلاکت خون ممکن است لخته شدن خون رخ بدهد.
توجه : مطالب پزشک من از منابع خارجی ترجمه شده و تنها جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارد . از این رو توصیه پزشکی تخصصی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان دانست .
منابع:
ema.europa
bhf
diabetes
diabetesaustralia
دیدگاه تان را بنویسید